Mainos

Filippiinien armeija ei vaaranna panttivankeja

Filippiinit vakuuttaa uutistoimisto AFP:n mukaan, että siepattujen panttivankien henkeä tai terveyttä ei vaaranneta. Filippiinien armeija pidättyy tekemästä mitään sellaista sissejä vastaan, minkä epäillään asettavan panttivangit vaaraan.

Risto Vanhanen

Lupauksesta ei kuitenkaan käy ilmi, aikooko Filippinien armeija olla tekemättä sotilasiskuja. Tiedot on kerrottu neuvonpidoissa, joita Filippiinien presidentin ja pääministerin avustaja on käynyt Ranskan, Saksan ja Suomen lähettiläiden kanssa.

Vangeille toimitettu tarvikkeita


Muslimisissien sieppaamat 21 panttivankia ovat elossa ja heille on toimitettu lääkkeitä, ruokaa ja vettä, kertoi Filippiinien hallituksen neuvotteluryhmän edustaja tänään. Sissit ovat luvanneet olla pahoinpitelemättä vankeja, joiden joukossa on kaksi suomalaista. Neuvottelija Habib Jamasali Abdurrahman kertoi tänään, että hänen avustajansa olivat tavanneet sieppaajat ja panttivangit perjantaina Jolon saarella Etelä-Filippiineillä.

-He ovat kunnossa ja olen lähettänyt heille lääkkeitä. Ei ole totta, että joku heistä olisi kuollut tai paennut, hän kertoi. Toinen tapaaminen sieppaajien kanssa oli suunnitteilla, mutta sen toteutuminen oli epävarmaa, koska yhteys sisseihin katkesi myöhemmin perjantaina tilanteen kiristyessä alueella. Filippiinien sotilasviranomaiset kertoivat puolestaan tänään, että osa sisseistä olisi päässyt pakenemaan sotilaiden muodostaman

Avustuksia panttivangeille

piiritysrenkaan läpi. Alueella oli eilen illalla lyhyitä yhteenottoja pakenevien sissien ja sotilaiden välillä.

Suomen hallituksen erityisedustaja Holger Rotkirch sanoo, että panttivangit ovat yhä Filippiinien armeijan saartorenkaan sisäpuolella. Eilen arvelttiin, että mahdollisesti saarrosta läpi päässeet kaappaajat olisivat vieneet osan panttivangeista mukanaan.

Sissiryhmät työskentelevät yhdessä

Filippiinien puolustusministerin Orlando Mercadon mukaan kaksi hallitusta vastaan taistelevaa muslimiryhmää, MILF ja Abu Sayyaf, työskentelevät yhdessä.

-Tietojemme mukaan ryhmät toimivat yhdessä. Ne liikkuvat toistensa alueilla ja auttavat toisiaan, Mercado sanoi. MILF on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä Abu Sayyafin toteuttamien sieppausten kanssa.

MILF keskeytti viime viikolla rauhanneuvottelut hallituksen kanssa ja aloitti erinästen pommi-iskujen sarjan Etelä-Filippiineillä ennen kuin se ilmoitti yksipuolisen tulitauon aloittamisesta tänään. Mercadon mukaan hallitus ei hyväksy tulitaukoa ennen kuin MILF ja Abu Sayyaf laskevat aseensa ja sieppaajat päästävät panttivankinsa vapaiksi.

Tilanne mukaan EU-kokoukseen

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja haluaa nostaa Filippiinien pankkivankien tilanteen esille EU:N ulkoministerien kokouksessa. Tuomiojan mukaan EU-maat voisivat laatia yhteisen kannanoton asiasta. Euroopan unionin ulkoministerit aloittavat tänään epävirallisen kokoksensa Atlantin valtameressä sijaitsevilla Azorien saarilla.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.