Mainos

Filippiineillä huumeratsiassa pidätettyyn suomalaisnaiseen ei ole saatu yhteyttä – vuosikymmenien vankeus uhkaa?

Huumeratsiassa Filippiineillä pidätettyyn suomalaisnaiseen ei ole saatu yhteyttä, kertoo Suomen Malesian-suurlähettiläs.

Filippiiniläismedia kertoi aiemmin, että nainen otettiin kiinni epäillyn huumekauppiaan pidätyksen yhteydessä maan pääkaupungissa Manilassa maanantaina. Epäillyltä kauppiaalta löydettiin useita satoja grammoja kokaiinia ja metamfetamiinia, yli 100 ekstaasitablettia sekä kaksi käsiasetta.

Filippiineistä vastaavaan Suomen Malesian-suurlähetystöön on tullut tieto naisen pidätyksestä viranomaisteitse. Yhteyttä naiseen ei ole kuitenkaan saatu.

– Olemme saaneet asiasta tiedon Filippiinien poliisilta. Nainen on ollut nyt kolme päivää pidätettynä ja häntä epäillään huumausaine- ja aserikoksista, edustuston päällikkö Petri Puhakka kertoo.

– Olemme yrittäneet tavoittaa häntä poliisin kautta täältä käsin, mutta toistaiseksi emme ole siinä onnistuneet. Yhteydenottopyyntö on vetämässä. 

Huumerikoksista mahdollisesti jopa vuosikymmeniä vankeutta

Rangaistukset huumerikoksista ovat Filippiineillä kovia. Lisäksi maan presidentti Rodrigo Duterte on ollut viime aikoina otsikoissa karkeiden kommenttiensa vuoksi. "Huumeiden vastaista sotaa" käyvä presidentti on muun muassa kehottanut kansalaisia tappamaan huumeiden käyttäjiä ja myöntänyt itse teloittaneensa rikollisia toimiessaan pormestarina kaupungissa maan eteläosassa.

Puhakka ei tahdo arvioida, mikä suomalaisnaisen mahdollinen kohtalo on. Hän kuitenkin toteaa yleisesti, että esimerkiksi aserikoksella höystetystä törkeästä huumerikoksesta on mahdollista joutua Filippiineillä vankilaan jopa vuosikymmeniksi.

– Nykyisessä ilmapiirissä suhtaudutaan huumeiden käyttöön ja kaupusteluun erittäin kriittisesti.

Myös pelkästään oikeuskäsittelyä odotellessa voi vierähtää aimo tovi.

– Tuomioistuimiin on melko pitkiä jonoja, kun presidentin huumeiden vastaisessa sodassa on pidätetty melko liuta ihmisiä. Sen suman purkaminen oikeusasteissa ottaa aikansa, Puhakka arvioi. 

Nainen itse on kiistänyt syyllisyytensä. Kertomansa mukaan hän ei ole koskaan käyttänyt huumeita.

Perhe ei ole ollut yhteydessä

Joidenkin mediatietojen mukaan naisen on epäilty olevan Suomen ja Filippiinien kaksoiskansalainen. Puhakan mukaan tällaisesta ei ole kuitenkaan viitteitä.

– Filippiinien poliisilta saadun ilmoituksen mukaan hän on Suomen kansalainen ja myös meidän väestörekisterimme kertoo samaa.

Kansalaisuusasia on tärkeä, sillä kaksoiskansalaisuus voisi heikentää Suomen viranomaisten mahdollisuuksia tarjota naiselle apua. Filippiinit ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta.

Puhakka kertoo, että naisen perhe tai läheiset eivät ole olleet tapahtuneen tiimoilta yhteydessä ainakaan suurlähetystöön. Myöskään suurlähetystöstä ei ole lähestytty perhettä, sillä pidätetty nainen on täysi-ikäinen.

MTV Uutiset tavoitti naisen Suomessa asuvan veljen, joka ei tahtonut kommentoida tapahtunutta millään tavalla. Hänellä ei omien sanojensa mukaan ole tietoa siskonsa tilanteesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.