Yli vuoden Filippiineillä vankilassa virunut suomalaisnainen vapautui – tästä farssiin päättyneessä rikosepäilyssä oli kyse

Filippiineillä huume- ja aserikoksista epäilty suomalaisnainen on päässyt vankilasta, Suomen Malesian-suurlähetystöstä vahvistetaan MTV Uutisille.

Nainen odotti oikeudenkäyntiään vankilassa yli vuoden ajan ja vapautui lopulta viranomaisen tekemän virheen vuoksi.

Noin 30-vuotias suomalaisnainen pidätettiin Filippiinien pääkaupungin Manilan lähistöllä sijaitsevassa Taguigin kaupungissa viime kesäkuussa. Nainen otettiin kiinni Trion Tower -kerrostalossa sijaitsevasta asunnosta huumeratsian yhteydessä. 

Pidätys tapahtui tarkalleen 9. kesäkuuta kello 21.30. Samaan aikaan kiinni otettiin myös paikalla ollut filippiiniläismies.

Filippiinien huumepoliisi tiedotti operaation jälkeen, että kaksikon hallusta oli löydetty muun muassa reilut 100 grammaa metamfetamiinia ja yli 60 grammaa MDMA:ta, eli ekstaasia. Lisäksi kaksikolla oli poliisin mukaan hallussaan laittomia aseita ja huumeiden käyttöön soveltuvia välineitä.

Ratsian jälkeen kaksikkoa syytettiin huume- ja aserikoksista, joista olisi paikallisen viranomaisen arvion mukaan voinut napsahtaa kaksikolle jopa yli 20 vuoden vankeusrangaistus. 

Syytteet kaatuivat

Tapauksen oikeuskäsittelyn alkaminen kesti noin vuoden. Suomalaisnainen odotteli oikeuskäsittelyn alkua ainakin Taguigissa sijaitsevassa Camp Bagong Diwan vankilassa.

Oikeus ei kuitenkaan koskaan ehtinyt ratkaista tapausta.

Iltalehti kertoi eilen, että molempien syytteet kaatuivat siihen, ettei Filippiinien huumepoliisin edustaja ollut saapunut paikalle oikeudenkäyntiin. Tapauksen syyttäjä kommentoi lehdelle, että poliisi ei ollut tiennyt oikeuden istunnon ajankohtaa.

Suurlähetystö ja ministeriö vaitonaisina

Filippiinienkin asioista vastaava Suomen Malesian-suurlähettiläs Petri Puhakka kertoo sittemmin kuulleensa, että nainen on päässyt pois vankilasta. Puhakan mukaan suurlähetystö ei voi kuitenkaan muuten kommentoida yksittäiseen henkilöön kohdistuvaa asiaa.

Myöskään Suomen ulkoministeriöstä ei oteta kantaa tapaukseen samasta syystä.

Syytteiden kaatumisesta uutisoineen Iltalehden mukaan tapauksen poliisitutkinta jatkuu edelleen, mutta filippiiniläisviranomaiset eivät voi pitää suomalaisnaista tällä hetkellä vangittuna. Viranomaiset eivät voi lehden mukaan myöskään estää tämän poistumista maasta.

Lue myös:

    Uusimmat