Kansanedustaja Mika Niikon vaalipäällikkö on yksi kristinuskon levittämisen takia pidätetyistä suomalaisista – "Joku sai seurueelta kynän ja ilmoitti heistä poliisille – tilanne on vakava"

UM vahvistaa: Neljä suomalaista pidätettiin uskonnollisten tekstien jakamisesta Malesiassa 0:33

Neljä suomalaista henkilöä pidätettiin Malesiassa, koska he jakoivat paikalliselle väestölle kristinuskosta kertovaa materiaalia. Heitä saattaa uhata maassa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Kaksi suomalaista miestä ja kaksi suomalaista naista pidätettiin hotellilla Malesiassa Langkawin saarella. Paikallisten viranomaisten mukaan pidätetyt suomalaiset ovat 27–60-vuotiaita.

Pidätyksen yhteydessä heiltä takavarikoitiin 47 kynää sekä 336 pientä vihkoa, jotka sisälsivät Raamatunjakeita.

Pidätettyjen joukossa ovat muun muassa kristillisen järjestön Joosua Mission toiminnanjohtaja Timo Valtonen sekä hänen puolisonsa. Kaksi muuta pidätettyä henkilöä kuuluvat heidän tuttavapiiriinsä.

Myös ulkoministeriö on vahvistanut pidätykset MTV Uutisille.

Soitto poliisiauton takapenkiltä

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko kertoo MTV Uutisille, että hän sai tiedon ystävänsä pidätyksestä, kun Valtonen soitti hänelle poliisiauton kyydistä.

– Hän kertoi puhelimessa olevansa matkalla poliisiasemalle ja kertoi tarvitsevansa apuani. Seurueen englannin kielen taito on heikko, joten toimin heidän puolestaan tulkkina ja keskustelin poliisin kanssa puhelimessa. Poliisi vahvisti minulle, että heidän tilanteensa on vakava. Sen jälkeen en ole kuullut heistä, sillä poliisiasemalla heidän puhelimensa vietiin.

Valtonen julkaisi tapahtuneesta myös julkisen Facebook-päivityksen.

Timo Valtonen on toiminut Mika Niikon vaalipäällikkönä kaksissa vaaleissa. Niikon mukaan Timo Valtonen seurueineen on ollut matkalla Thaimaassa ja seurue oli päättänyt myös kiertää ympäröiviä maita.

Koristeltu kynä johti ilmoitukseen poliisille

Niikon tietojen mukaan suomalaisnelikko pidätettiin, koska he jakoivat kristinuskoon liittyvää materiaalia ja puhuivat uskostaan paikallisten kanssa. Malesian laissa muslimien käännyttäminen toisten uskontojen edustajien toimesta on kielletty.

– Ilmeisesti joku paikallinen henkilö oli saanut seurueelta kynän, jonka jälkeen hän oli päättänyt ilmoittaa heistä poliisille, Niikko kertoo MTV Uutisille tietojensa mukaan.

Niikko kertoo, että puhelun jälkeen hän on selvittänyt asiaa ystävänsä puolesta ja ollut yhteydessä muun muassa suurlähetystöön.

Uhkana jopa viiden vuoden vankeus

Langkawin paikallismedian mukaan suomalaisia syytetään ulkomaalaissäännösten rikkomisesta ja "epäjärjestyksen" aiheuttamisesta. Jos heidät todetaan syylliseksi, heidät saatetaan tuomita vankeuteen jopa 2–5 vuodeksi.

– Olen erittäin huolissani ystäväni puolesta, jonka olen tuntenut jo 30 vuotta. Pyydän, että kristityt rukoilisivat heidän puolestaan. Mielestäni on kohtuutonta, että ihminen, joka puhuu uskostaan muiden kanssa, voi saada viisi vuotta vankeutta.  

Lue myös:

    Uusimmat