Mainos

FBI: Viidellä Ruotsissa asuvalla al-Qaida -yhteyksiä

Viidellä Tuhkolman alueella asuvalla on al-Qaida -terroristiyhteyksiä, paljastaa FBI raportissaan.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoo viiden Ruotsissa asuvan olevan al-Qaida-terroristiverkoston tukijoita. FBI:n paljastamat henkilöt asuvat Tukholman alueella, kirjoittaa ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Henkilöt ovat vastanneet jäsenten värväämisestä ja yhteydenpidosta muihin ryhmiin.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon vastavakoiluyksikön johtaja Margereta Linderoth sanoi Svenska Dagbladetille, ettei hän tunne asiaa. Hän totesi kuitenkin, että Säpossa saattaa olla muita, jotka tietävät asiasta.

FBI paljastaa yhdeksästä maasta henkilöitä, jotka ovat al-Qaidan kannattajia ja osallistuneet koulutusleireille Afganistanissa. Afganistanissa heille on opetettu hyökkäämistä lentokentille, voimaloihin, suuryrityksiin ja sotilastukikohtiin. Koulutuksessa opetettiin lehden saamien tietojen mukaan myös aseiden käyttöä ja poliitikkojen murhaamista.

Ns. ruotsalainen solu paljastui, kun FBI kuulusteli Yhdysvalloissa viime vuonna Los Angelesin lentokentän räjäyttämistä yrittänyttä miestä. Mies päätti olla yhteistyössä FBI:n kanssa ja kertoa al-Qaidan toiminnasta sitä vastaan, että hänen vankilatuomiotaan mahdollisesti lyhennetään.

Säpon tiedossa on, että kymmenkunta ruotsalaista on osallistunut koulutusleireille Afganistanissa. Linderothin mielestä ei voi sanoa, että he kaikki olisivat al-Qaidan jäseniä.

-He voivat kuulua muihinkin verkostoihin, hän sanoo.

Linderoth sanoi, ettei yksittäisistä henkilöistä anneta lausuntoja.

-Sitä paitsi on selvää, että ihmisellä voi olla minkälaisia mielipiteitä hyvänsä. Ihminen voi olla terroristi mielessään, mutta sellaiseksi tulee vasta, kun on tehnyt teon, Linderoth sanoi.

Los Angelesin kentän räjäyttämisyrityksestä tuomittu Ahmed Ressam pidätettiin Kanadan ja Yhdysvaltain rajalla 14. joulukuuta 1999. Poliisi löysi hänen autostaan 59 kiloa räjähteitä. Mies kieltäytyi pitkään kertomasta aikeitaan, mutta paljasti lopulta aikoneensa räjäyttää Los Angelesin kentän. Sittemmin hänestä on tullut FBI:n ja keskustiedustelupalvelun CIA:n tärkein lähde al-Qaidaa ja Osama bin Ladenia koskevissa kysymyksissä.

Ressamin mukaan viidestä Ruotsissa asuvasta al-Qaedan kannattajasta kolmella on arabinimi ja kahdella ruotsalainen. Henkilöistä esitetyistä kuvauksista yksi sopii lehden mukaan 36-vuotiaaseen mieheen, jota Yhdysvalloissa epäillään yhteyksistä al-Qaidaan. Miehen epäillään yrittäneen tehdä vuonna 1999 Yhdysvaltain Oregonissa sijaitsevasta maatilasta terroristien koulutusleirin.Häntä ei varsinaisesti syytetä mistään rikoksesta, mutta hänen kuvataan "olevan mukana salaliitossa".

Svenska Dagbladetin tavoittama mies ei halunnut kommentoida asiaa. Hän sanoi olevansa väsynyt amerikkalaisten "loruiluun" ja toivoi saavansa olla rauhassa FBI:ltä. Viime viikolla hän kertoi lehdelle tuntevansa Ruotsissa Västeråsissa lentokoneen kaappausyrityksestä epäillyn 29-vuotiaan miehen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.