Fast & Furious -elokuvien ja törkeiden ylinopeuksien väliltä löytyi yhteys – poliisissa asia pantu merkille jo vuosia sitten

Johtavatko elokuvissa nähdyt kaahauskohtaukset vaarallisempaan ajotapaan myös tosielämässä? Amerikkalaislehden havaintojen mukaan se on mahdollista.

The New York Times kertoo havainneensa, että The Fast and the Furious -elokuvasarjalla on ainakin yhdessä piirikunnassa yhteys ylinopeuksiin. 

Lehden mukaan Marylandissa sijaitsevassa yli miljoonan asukkaan Montgomeryn piirikunnassa jokaisen osan ensi-ilta kovensi sakon perusteena olleen nopeuden keskiarvoa. Lehti tutki lähes 200 000 ylinopeussakkoa vuosilta 2012–2017, minkä aikana ensi-iltansa saivat sarjan kolme viimeisintä osaa.

Ylinopeudet kovenivat erityisesti elokuvateattereiden ympäristössä

Se vertasi ensi-ilta viikonloppua kolmeen edeltävään sekä kolmeen seuraavaan viikonloppuun ja huomasi ylinopeussakkojen taustalla olleen ylinopeuden kasvaneen keskimäärin jopa 20 prosentilla 25 kilometristä 30 kilometriin tunnissa.

Myös poikkeuksellisen kovien, yli 65 km/h:n ylinopeuksien määrä kasvoi ensi-iltaviikonloppuina. Niitä myös ajettiin kaikkein eniten sellaisten elokuvateattereiden läheisyydessä, jotka olivat näyttäneet sarjan uusinta osaa kyseisenä viikonloppuna.

Ilmiö tunnetaan New York Timesin mukaan myös poliisissa. Useat laitokset ovat jo vuosien ajan tehostaneet nopeusvalvontaansa elokuvasarjan tuoreimman osan ensi-iltaviikonlopun yhteydessä ja pyrkineet keskittämään sitä teattereiden läheisyyteen.

Nälkäpeli-elokuvilla ei samanlaista vaikutusta

Testatakseen teoriaansa, New York Times selvitti ylinopeuksia myös niiltä vuosilta, jolloin uusia Fast & Furious -elokuvia ei julkaistu. Näiden vuosien aikana ei havaittu vastaavanlaisia muutoksia nopeuksissa. Myöskään The Hunger Games (suom. Nälkäpeli) -elokuvasarjan ensi-iltaviikonloput eivät vaikuttaneet ylinopeuksiin millään tavalla.

Lehti huomauttaa, että yhteen piirikuntaan keskittynyt selvitys ei ollut erityisen laaja, eikä siitä näin ollen voi vetää sen suurempia johtopäätöksiä viihdesisältöjen vaikutuksesta ihmisten liikennekäyttäytymiseen.

– Analyysimme osoittaa kuitenkin, että Dom Toretton ja kumppaneiden edesottamuksien seuraaminen valkokankaalta voi rohkaista ihmisiä hurjapäiseen ajeluun elokuvan jälkeen.

Lähde: The New York Times

***

1:31

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja