Kaikkien aikojen sakkorysä? Pikkuruinen kylä USA:ssa keräsi vuodessa yli miljoonan liikennesakoilla

Pikkukylän pormestari, joka toimii myös oikeusistuimen tuomarina, on korruptoituneen systeemin taustalla. Asiasta uutisoi Jalopnik-autosivusto.

Pienet kylät, jotka keräävät sakkomaksuja voittoa varten, eivät ole tuntematon käsite Yhdysvalloissa. Fentonin kylä on kuitenkin omaa luokkaansa.

Louisianan osavaltiossa sijaitseva 226 asukkaan kylä kääri 1,3 miljoonan dollarin eli 1,18 miljoonan euron sakkopotin vuonna 2022.

Se on suurin summa koko osavaltiossa, ja yksi suurimmista summista koko Yhdysvalloissa, vaikka kylä on vain 20 korttelin kokoinen.

Yhdysvalloissa tavallisesti kuntien tuloista noin 1,7 prosenttia syntyy sakoista. Fentonissa prosenttiosuus on 92,5.

Pormestarin oikeus

Fentonin pormestari pitää kylässä yllä tehokasta korruptiokonetta.

Lain mukaan ainoastaan Louisianan ja Ohion osavaltioissa pormestarit voivat toimia myös tuomareina kylää koskevissa oikeusasioissa. Näihin kuuluvat myös liikennesakkoihin liittyvät käsittelyt.

Pormestari voi siis nostaa kylän tuloja määräämällä enemmän sakkoja. Ja niin hän myös tekee.

Yhdysvaltojen korkeimmassa oikeudessa on käsitelty jo 1970-luvulla tapauksia, joissa pormestarilla on selkeä eturistiriita tuomarina. Fentonissa se on kuitenkin edelleen todellisuutta.

Joidenkin sakon saaneiden mukaan tuomioistuin toimii kylässä pikkumaisesti ja itseään on sen edessä lähes mahdotonta puolustaa. 

Suuri neworleansilainen uutiskanava ei ole saanut pyynnöistä huolimatta pääsyä kylän julkiseksi tarkoitettuihin asiakirjoihin tai vartalokameravideoihin, eikä kaupungin pormestari suostunut kommentoimaan asiaa.

Katso myös: "Viiden sekunnin sääntö" toi Ford-kuskille yli tonnin sakot – korttikin lähti

"Viiden sekunnin sääntö" toi Ford-kuskille yli tonnin sakot – korttikin lähti 0:26
Helsingin Punavuoressa Mondeo-kuski vähät välitti punaisista liikennevaloista, jotka olivat palaneet poliisin mukaan jo neljä sekuntia. Jalankulkijoillekin oli palanut vihreä kolmisen sekuntia. Ford-kuljettajan lompakko kevenikin 24 päiväsakon verran. Samalla hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Lähde: Jalopnik

Lue myös:

    Uusimmat