Farkut, alusvaatteet, puserot – tiedätkö, milloin vaatteet pitää pestä?

Siistiä sisätyötä tekevän ihmisen ei yleensä tarvitse pestä vaatekertaansa jokaisen käytön jälkeen. Liika peseminen kuluttaa vaatteita ja lyhentää niiden elinikää.

Vaatteen pesutiheys riippuu siitä, kuinka paljon hikoilet. RealSimple kokosi muutamia nyrkkisääntöjä kesävaatteiden pesuun.

Rintaliivit

Rintaliivit tulisi pestä noin kolmen tai neljän käyttökerran jälkeen. Ne kaipaavat kuitenkin vuorokauden mittaisen lepohetken käyttökertojen välillä, joten paria kannattaa vaihtaa päivittäin. Lepohetki takaa sen, että liivien materiaali palautuu alkuperäiseen muotoonsa ja pysyy tukevana. Mikäli olet kova hikoilemaan, rintaliivit kannattaa pestä miedolla pesuaineella jokaisen käytön jälkeen.

Farkut

Pese farkut noin viiden käyttökerran jälkeen. Käännä farkut aina nurin päin, jotta niiden väri pysyy hyvänä. Älä käytä kuivausrumpua, paitsi yhdessä tilanteessa: Jos farkkusi ovat päässeet venähtämään, voit pyöräyttää ne kuivausrummun kautta.

Huomaa, että innokkaimmat denimin ystävät eivät välttämättä pese farkkujaan koskaan. Sen sijaan he raikastavat ne pakastimessa.

Suorat housut

Suoria housuja voi huoletta käyttää muutaman kerran ennen kuin ne vaativat pesua. Pese ne noin viiden käyttökerran jälkeen. Jos sinulla on housuihin yhteensopiva takki, pyri pesettämään vaatekappaleet aina samaan aikaan, jotta värit pysyvät samoina. Lisäät housujesi käyttöikää, kun vaihdat kotona rennompaan asuun ja annat housujesi levätä.

Puvun takki tai bleiseri

Takit kannattaa pestä viiden tai kuuden käytön jälkeen, mutta vähempikin voi riittää. Tuuleta takkisi joka käyttökerran jälkeen, niin pääset eroon epämiellyttävistä tuoksahduksista. Vaikka takkisi ei muuten tarvitsisi pesua, kaulus tai hihansuut voivat vaatia puhdistusta tätä useammin.

Chinot

Pese puuvillaiset chinot parin–kolmen käyttökerran jälkeen. Haaleat värit paljastavat pienetkin tahrat armottomasti. Keinokuituiset chinot voivat pysyä puhtaana pidempään.

Pyjama

Ihminen hikoilee yöllä yllättävän paljon, joten pyjama kannattaa pestä kolmen tai neljän käyttökerran jälkeen, eli tuplasti useammin kuin lakanat. Jos käyt iltaisin suihkussa, voit lisätä pari käyttökertaa ennen pesua.

Hame

Hameen voi pestä samaan tahtiin kuin suorat housut, eli noin viiden käyttökerran jälkeen. Jos suosit liehuvahelmaisia hameita, jotka eivät juuri ole kosketuksissa ihon kanssa, pesuväli voi olla vieläkin harvempi.

Uimapuku

Uimapuku tulisi pestä jokaisen käytön jälkeen, jotta kangas ei kärsi suolasta, kloorista ja aurinkovoiteesta. Jos et pääse pesemään uimapukua heti vedestä noustuasi, yritä ainakin saada pahimmat liat huuhdeltua.

Pusero ja mekko

Puserot ja mekot kannattaa pestä yhden–kolmen käytön jälkeen riippuen siitä, kuinka paljon hikoilet. Estä kainalolänttien ilmestymistä sipaisemalla deodoranttia vain yksi kerros ja suosimalla alla kainalosuojaimia tai toppia.

Käy vaate huolella läpi ennen silittämistä. Silittäminen voi saada mahdolliset tahrat jumittumaan tiukasti tekstiiliin.

T-paita

Pese t-paita yhtä usein kuin alushoususi, eli jokaisen käyttökerran jälkeen. T-paita on jatkuvasti kosketuksissa ihoon, joten se imee itseensä rasvaa ja hikeä. Puuvilla tarvitsee 60 asteen pesun puhdistuakseen.

Lue myös:

    Uusimmat