Facebookissa voi vaatia julkisen henkilön kuolemaa – The Guardian sai haltuunsa somejätin moderointiohjeet

Facebook taipui Australian vaatimuksiin – joutuuko someyhtiö maksamaan pian uutisista myös muualla? 5:51
Katso myös: Facebook taipui Australian vaatimuksiin uutissisältökiistassa.

Facebookin määritelmä julkiselle henkilölle on hyvin laaja. 

The Guardian on saanut haltuunsa sosiaalisen median palvelu Facebookin ohjeistukset sivuston moderaattoreille.  

Moderaattorit seuraavat julkaisuja palvelussa ja poistavat niitä, jos ne rikkovat Facebookin sääntöjä. 

The Guardianin käsiin saamista ohjeet ovat pituudeltaan yli 300 sivua ja ne on päivätty joulukuulle 2020. Kyseessä on siis varsin tuore ohjeistus. 

Ohjeissa Facebook määrittelee esimerkiksi, miten yksityisen ja julkisen henkilön suojaaminen palvelussa eroaa.  

– Julkisten henkilöiden osalta poistamme sekä vakavat hyökkäykset että hyökkäykset, joissa julkinen henkilö on merkitty suoraan viestiin tai kommentteihin. Yksityishenkilöitä suojelemme enemmän: poistamme sisältöä, jonka on tarkoitus alistaa tai aiheuttaa häpeää, kuten esimerkiksi väitteet seksuaalisesta toiminnasta, ohjeissa todetaan.  

Yksityisiä henkilöitä ei voi Facebookissa vaatia kuolemaan, mutta julkisten henkilöiden kohdalla sen voi tehdä, jos ei “tarkoituksellisesti altista” julkisuuden henkilöä vaatimukselle. Altistaminen voi tarkoittaa esimerkiksi henkilön merkitsemistä julkaisuun.  

Julkisia henkilöitä ei myöskään saa altistaa sisällölle, "joka ylistää, juhlii tai pilkkaa heidän kuolemaansa tai vakavaa fyysistä loukkaantumistaan". 

Kuka on julkinen henkilö?

Julkisen henkilön määritelmä on laaja. Facebookin mukaan heihin kuuluu kaikki poliitikot sekä journalistit, jotka kirjoittavat tai puhuvat julkisesti.  

Myös yli 100 000 seuraajan sosiaalisen median henkilöt kuuluvat luokkaan. Myös uutisissa oleminen tai esiintyminen riittää pääsemään “julkiseksi henkilöksi”. 

– Ihmiset, jotka mainitaan vähintään viiden uutisartikkelin otsikossa, alaotsikossa tai kärjessä viimeisen kahden vuoden aikana lasketaan julkisiin henkilöihin. Poikkeus tälle säännölle on, että alle 13-vuotiaat eivät koskaan kuuluu ryhmään, ohjeissa kerrotaan.  

Näiden ohjeiden mukaan kynnys julkiseksi henkilöksi on varsin pieni. 

Facebookin mukaan on tärkeää, että julkisia henkilöitä voi arvostella.  

– Uskomme, että on tärkeää sallia kriittinen keskustelu poliitikoista ja muista julkisista henkilöistä. Mutta se ei tarkoita sitä, että sallimme ihmisten väärinkäyttää tai häiritä heitä sovelluksissamme, Facebookin edustaja kertoi The Guardianille.  

Mutta miksi Facebookin moderointikäytännöt eivät ole kaikille julkiset? 

– Tarjoamme enemmän avoimuutta kuin mikään teknologiayritys. Julkaisemme yhteisönormimme, globaalien tiimien säännöllisten kokousten muistiinpanot, joissa keskustellaan ja päivitetään niitä, ja neljännesvuosittaiset raporttimme siitä, miten aiomme noudattaa käytäntöjämme. Aiomme tehdä entistä enemmän asiakirjoista julkisia ajan myötä, edustaja perusteli.  

Lue myös:

    Uusimmat