Mainos

Facebookin perustajan hurja väite: Ihmiset eivät kaipaa enää yksityisyyttä

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg esittää hurjan väitteen ihmisten yksityisyyteen liittyen. Hänen mukaansa netin yhteisöpalvelusivustojen nousun myötä ihmiset eivät enää odota yksityisyyttä.

25-vuotias Zuckerberg puhui viikonloppuna San Franciscossa järjestetyssä Crunchie awards -tapahtumassa. Guardian-lehti kirjoittaa hänen todenneen, että yksityisyys ei ole enää "sosiaalinen normi".

- Ihmisistä tuntuu mukavalta jakaa enemmän tietoa entistä avoimemmin ja useamman ihmisen kanssa. Tämä sosiaalinen normi on kehittynyt ajan myötä, zuckerberg väittää.

Hänen mukaansa sosiaalisen median nousu heijastelee tavallisten ihmisten asenteissa tapahtuneita muutoksia. Hän lisää, että tämä radikaali muutos on tapahtunut muutaman vuoden aikana.

- Kun aloitin kehitystyöni Harvardin yliopiston asuntolan huoneessani moni kysyi, miksi ihmiset ylipäänsä haluaisivat laittaa mitään nettiin. Miksi minun pitäisi haluta itselleni verkkosivu, Zuckerberg muistelee.

- Mutta kuuden viimeisen vuoden aikana bloggaaminen on noussut valtaisaan suosioon, samoin kuin muut palvelut, joilla ihmiset nyt jakavat tietoa, hän jatkaa.

Facebookista kerrotaan, että palvelun on seurattava sosiaalisten normien muutoksia pysyäkseen kilpailukykyisenä.

-Ajattelemme aina, miten tekisimme asiat jos olisimme vasta nyt perustamassa yritystämme. Mielestämme nämä ovat tämän hetken sosiaaliset normit ja etenemme niiden mukaan, Zuckerberg toteaa.

Facebookin suhtautuminen ihmisten yksityisyyttä kohtaan on vuosien mittaan muuttunut melko rajusti alkuperäisistä lähtökohdistaan.

Kun palvelu käynnistettiin vuonna 2004, alkoi sivusto kasvaa osittain sen takia, että se mahdollisti kahdenkeskisen henkilökohtaisen kommunikoinnin, tai ainakin kommunikoinnin pienen ystäväpiirin kesken.

"Zuckerbergin väite ei ole uskottava"

Kaikki eivät Zuckerbergin väitteitä yksityisyyden tarpeen vähenemisestä niele. Marshall Kirkpatrick ReadWriteWeb -teknologiablogista sanoo, ettei Zuckerbergin väite ole uskottava. Hän viittaa samalla siihen, että Facebook on itse osallinen siihen, miten ihmisten käsitykset netin yksityisyydestä muuttuvat.

Toinen asiantuntija puolestaan tyrmää julkisuudessa esitetyt ajatukset siitä, että nuoret ihmiset olisivat vähemmän kiinnostuneita yksityisyydestään. Viime kuussa Microsoftin tutkija ja sosiaalisen verkottumisen asiantuntija Danah Boyd totesi Guardianille, että sellaisissa oletuksissa käsitetään väärin, miksi ihmiset laittavat henkilökohtaisia tietojaan nettiin.

- Nuoret ovat aina välittäneet yksityisyydestä. Heidän käsityksensä yksityisyydestä vain eroavat vanhemmista. Aikuisina ihmisinä pidämme kotia erittäin yksityisenä paikkana, mutta nuorille se ei ole sitä. Heillä ei ole kontrollia siihen kuka heidän huoneessaan käy, tai kuka tulee taloon. Tämän tuloksena online-maailma tuntuu yksityisemmältä, koska se antaa tunteen paremmasta hallittavuudesta, Boyd kommentoi.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.