Facebookin ex-työntekijä Sophie syyttää somejättiä väärinkäytöksistä – tällaisia tietoja hän on paljastanut

Facebookin entinen datanikkari syyttää somejättiä poliittisten hyväksikäyttöjen ja vääristelyjen sallimisesta.

Yli 2,7 miljardilla käyttäjällään Facebook on valtava internetjättiläinen, jonka lokerot ulottuvat joka puolelle maapalloa. Asemansa vuoksi somepalvelulla on myös merkittävä yhteiskunnallinen asema ja valta, mutta yhtiö tuntuu käyttävän asemaansa vaihtelevalla kiinnostuksella.

Facebookin entinen datatieteilijä syyttää somejättiläistä välinpitämättömyydestä. Yhtiössä ei välttämättä välitetä puuttua poliittisiin väärinkäytöksiin, vaikka ne olisivat hyvin tiedossa, uutisoi Guardian.

Lehden haastatteleman entisen Facebookin datatieteilijä Sophie Zhangin mukaan Facebook priorisoi väärinkäytöksiin puuttumista sen perusteella, minkälaisen maineenmenetyksen riski asiassa on olemassa. Esimerkiksi Yhdysvaltoja, Venäjää ja rikkaita länsimaita koskeviin tapauksiin puututaan hyvinkin herkästi.

Sen sijaan köyhissä valtioissa, kuten Hondurasissa tai Azerbaidžanissa tapahtuviin selkeisiin väärinkäytöksiin ei puututa, vaikka niistä olisi yhtiön sisällä raportoitukin.

Zhang ehti työskennellä Facebookilla reilut 2,5 vuotta tiimissä, jonka tarkoituksena oli jäljittää niin sanottuja tekaistuja sitoutumisia.

Tekaistuja sivuja

Yksi laajalti käytetty porsaanreikä Facebookissa on luoda tekaistuja sivuja. Yksityishenkilöiden profiileja tarkastellaan ja niiden luomiseen on olemassa sääntöjä, joilla pyritään välttämään väärinkäytöksiä, mutta väärinkäytöksiä voidaan tehdä luomalla sivuja, jotka vain muistuttavat yksityisten käyttäjien profiileja.

Esimerkiksi kahvilalle tai polkupyöräkorjaamolle voi olla olemassa oma Facebook-sivunsa. Sivua tarkastellessa sen mainitaan koskevan kahvilaa tai korjaamoa, mutta sivulle voidaan silti antaa nimi ja profiilikuva, jotka muistuttavat yksityisen käyttäjän profiilia.

Tällaisten sivujen nimissä palvelussa voidaan tykätä ja kommentoida aivan samaan tapaan kuin muillakin profiileilla. Näitä tekaistuja sivuja käyttämällä voidaan esimerkiksi poliitikkojen sivuille ja julkaisuille kerätä tuhansittain tekaistuja tykkäyksiä ja kommentteja, ja sivuja ylläpitävät köyhien valtioiden hallinnot.

Zhang aloitti työt Facebookilla tammikuussa 2018 ja tuli erotetuksi huonon suoriutumisen perusteella syyskuussa 2020. Viimeisenä päivänään hän julkaisi 7 800 sanan muistion, jossa hän kertoi nähneensä vieraiden maiden pyrkimyksiä hyväksikäyttää somealustaa poliittisiin tarkoituksiin.

Muistiossaan Zhang moitti yhtiötä siitä, ettei hyväksikäyttöihin puututtu.

Edustaja kiistää

Guardian on nähnyt sisäisiä dokumentteja 30 tapauksesta, joissa Facebookin ylläpidossa on huomattu pyrkimyksiä poliittiseen manipulointiin 25 eri maassa.

Monissa tapauksissa pienten, köyhien maiden manipulointeihin ei ole puututtu, mutta samalla laajemmin mediaa kiinnostaviin tapauksiin esimerkiksi Yhdysvalloissa on puututtu herkästi.

Facebookin edustaja kiisti Zhangin syytökset Guardianille. Edustajan mukaan yhtiö käy aggressiivisesti väärinkäytösten kimppuun eri puolilla maailmaa ja tutkii kaikki tapaukset, ennen kuin se ryhtyy toimiin tai tekee niistä julkisia lausuntoja.


Lue myös:

    Uusimmat