Kymmenien miljoonien tiedot päätyivät Trumpin kampanjan hyväksi – viranomaiset tutkivat salamyhkäisen konsulttiyhtiön toimia

Viranomaiset ovat alkaneet tutkia Facebook-tilien henkilötietojen päätymistä vääriin käsiin. Kiistan taustalla on Cambridge Analytica -yhtiö, jonka uskotaan käyttävän henkilötietoja, lahjuksia ja seksiä toiminnassaan. Facebookilla voi olla edessään massiiviset sakot, jos sitä kohtaan osoitetut syytökset osoittautuvat todeksi.

Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa halutaan nyt vastauksia Facebookin tavalle antaa ulkopuolisen yhtiön käyttää sovelluksen kautta saatuja ihmisten henkilökohtaisia tietoja.

Kiistan taustalla on salamyhkäinen konsulttiyritys Cambridge Analytica, jonka väitetään käyttäneen Facebookin avulla saatuja henkilötietoja muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Yli 2,1 miljardia käyttäjää maailmanlaajuisesti tavoittava yhteisöpalvelu on puolestaan kertonut useasti julkisuudessa olevansa sitoutunut suojelemaan käyttäjiensä tietoja.

Cambridge Analytica -yhtiöön liittyvistä epäselvyykistä kertoivat ensimmäisinä julkisuuteen The New York Times ja Observer/Guardian

Erikoiset toimintamenetelmät

Brittiläinen Channel 4 -tv-kanava paljasti eilen, että Cambridge Analytica käyttää varsin erikoisia menetelmiä toimissaan. Toimittajien tekemissä salaisissa nauhoituksissa selvisi, että yhtiön työntekijät voivat halutessaan saada poliitikkoja tukaliin paikkoihin käyttämällä muun muassa lahjuksia ja ukrainalaisia prostituoituja.

Cambridge Analytica on aiemmin ottanut kunnian muun muassa Donald Trumpin valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi.

Toimittaja esiintyi mahdollisena asiakkaana ja tiedusteli, kuinka yhtiö voisi saada materiaalia poliitisista vastustajista.  Yhtiön toimitusjohtaja Alexander Nix sanoi, että he voivat lähettää "tyttöjä ehdokkaan asunnolle". Toimitusjohtajan mukaan "ukrainalaiset tytöt ovat hyvin kauniita ja toimivat todella hyvin".

Haastatteluissa esiintyy myös CA Political Global -yhtiön toimitusjohtaja Mark Turnbull, jonka mukaan esimerkiksi tyttöjen avulla saatua materiaalia voidaan hyödyntää muun muassa sosiaalisessa mediassa ja internetissä.

Cambridge Analytica yhtiöryppäineen on toiminut muun muassa Nigeriassa, Tshekissä, Intiassa, Argentiinassa ja Keniassa. Toimitusjohtajat kehuivat, että he ovat pystyneet vaikuttamaan toimintansa aikana yli 200 vaaleissa eri puolilla maailmaa.

Yhtiö kiistää väärinkäytökset

Nyt yhtiö on keskellä skandaalia, jossa puidaan sitä, kuinka yhtiö on pyrkinyt hyödyntämään yli 50 miljoonaa Facebook-tiliä.

Toimitusjohtaja Nix on kieltänyt yhtiön tehneen väärinkäytöksiä. Eilen Cambridge Analytican edustaja kielsi virallisesti syytökset sanoen, että yhtiö ei ole käyttänyt lahjontaa tai niin sanottuja hunaja-ansoja (prostituoitujen hyödyntämistä siten, että kohteen maineesta tulee arvelluttava).

Britanniassa paikallinen viestintävirasto pyysi tänään oikeudelta lupaa tutkia Cambridge Analytican toimistot Lontoossa. Kyse oli juuri Facebookin käyttöön liittyvistä selvityksistä.

– Selvitämme, turvasiko Facebook vai eikö turvannut henkilökohtaisia tietoja alustallaan ja miten he toimivat, kun yhtiö huomasi, että tietoja oli kadonnut, vietintäviraston johtaja Elizabeth Denham kertoi BBC:lle.

Facebook on aiemmin sanonut, että henkilötietoja keräsi brittiläinen tiedemies Aleksandr Kogan, joka loi sovelluksen, jonka avulla Facebook-tilien tietoja kerättiin. Kogan myi tiedot myöhemmin Cambridge Analyticalle. 

Facebook sanoo, että sen sille annettujen tietojen mukaan näin kerätyt tiedot on myöhemmin tuhottu. 

– Jos tämä data on edelleen olemassa, se on Facebookin sääntöjen räikeä rikkomus, Facebook sanoi lausunnossaan.  

Nyt myös Yhdysvaltain kauppakomissio tutkii väitettyä tietojen väärinkäyttöä. 

Artikkelia päivitetty 20.52.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja