Giganttiseksi paisunutta Facebookia vaaditaan pilkottavaksi – suomalaisprofessori arvioi, irrotetaanko Whatsapp ja Instagram emoyhtiöstä

Lähes kaikki osavaltiot nostivat merkittävän oikeuskanteen Facebookia vastaan Yhdysvalloissa. Kysyimme, onko somejätti kasvanut jo niin suureksi, että se hankaloittaa digikilpailua.

Facebookia syytetään valta-asemansa väärinkäytöstä. Samalla Instagram ja Whatsapp halutaan irrottaa emoyhtiöstä.

Suomalaisasiantuntijan mukaan vaatimukset ovat poikkeuksellisia ja harvinaisia.  

– Yhdysvalloissa kilpailuviranomaiset ovat suhtautuneet viimeiset 20 vuotta kohtuullisen lievästi määräävässä asemassa olevien digitaalisten palvelualustojen toimintaan. Nyt suhtautuminen näyttää muuttuneen syksyn aikana, sanoo yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta.

Kuoppamäen mukana ei ole mitenkään selvää, että jättikanne Facebookia vastaan menisi läpi.

– USA:n konservatiivisen korkeimman oikeuden ennakkopäätökset ovat suhteellisen tiukkoja ja asettavat ahtaat rajat, miten tällaiset kanteet voivat menestyä. Oikeuskäytäntö voi kehittyä uuteen suuntaan. 

Digialustat kuumassa keskustelussa

Määräävässä asemassa olevien digitaalisten palvelualustojen toiminta on ollut kilpailuoikeudellisen keskustelun keskiössä jo monta vuotta.

– Kysymys on siitä, että verkostovaikutuksista johtuen tietty palvelualusta voi nousta globaaliin määräävään asemaan.

– Silloin asema on alun perin ansaittu tehokkuudella, mutta sitten se voi estää uusien yritysten pääsyä markkinoille, selventää professori Petri Kuoppamäki.

Voiko lopulta käydä niin, että Whatsapp ja Instagram irrotettaisiin Facebookista?

– Tällainen pilkkominen on ollut hyvin harvinainen toimenpide kilpailuoikeudessa. Joudutaan menemään vuosikymmeniä taaksepäin edelliseen tapaukseen. Mahdollista se on, arvioi Kuoppamäki.

– Viime vuosina keskustelu pilkkomisvaltuuksista on käynnistynyt ja itse asiassa tätä ollaan EU-tasollakin viemässä eteenpäin.  

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat