Yhdysvallat huolissaan jättiyhtiöiden paisuvasta vallasta – mitä kongressin kuulemisesta jäi käteen?

8:19
Katso yllä olevalta videolta, miten amerikkalaisjätit vaikuttavat myös jokaisen meidän elämäämme Suomessa!

Yhdysvaltain edustajainhuoneen lakivaliokunta järjesti eilen kuulemisen amerikkalaisille teknologiajättien toimitusjohtajille. Yhdysvaltain kongressi on huolissaan jättiyhtiöiden epäreilusta valta-asemasta markkinoilla.

Lakivaliokunnan kartellien vastainen paneelin mukaan jättiyhtiöillä on liikaa valtaa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola allekirjoittaa väitteen, mutta kuulemisesta ei vielä jäänyt käteen juuri mitään.

– Puheenvuorot jäivät vähän latteiksi. Tämä oli vasta alkuasettelua sille, jotta voitaisiin mahdollisesti tehdä jotain järeämpää myöhemmin, Aaltola sanoo.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloissa pohditaan jättiyhtiöiden monopoliasemaa kongressin tasolla. Maassa on aiemminkin rajoitettu suurten yritysten toimintaa monopolilainsäädännön tai kilpailulainsäädännön perusteella. Esimerkiksi teleoperaattoriyhtiö AT&T pilkottiin pienempiin osiin kongressin toimesta kilpailun edistämisen vuoksi.

Amazon, Google, Facebook ja Apple ovat kaikki globaaleja yrityksiä, mikä tekee asiasta monimutkaisempaa esimerkiksi verotuksen kannalta.

– Apple on joutunut EU:n syyniin, koska se kiertää Irlannin avulla eurooppalaista veroa, mutta samalla kiertää myös yhdysvaltalaista verotusta, Aaltola selittää.

Kuulemisten tavoitteena on määritellä mikä on näiden isojen yhtiöiden suhde suuriin valtioihin ja miten nykyisellä lainsäädännöllä voitaisiin edistää kilpailua.

Miten amerikkalaisjätit vaikuttavat Suomessa?

Yhdysvalloissa jättiyhtiöt joutuvat kuuntelemaan ja toteuttamaan kongressin linjauksia. Tilanne on kuitenkin monimutkaisempi pienemmissä valtioissa, vaikka jättiyhtiöiden palvelut ovat suuressa suosiossa myös niissä.

– Jos ajatellaan vaikka suomalaista vaaliturvallisuutta, niin mikä on meidän viranomaisten kyky neuvotella vaikkapa Facebookin kanssa tietyistä ongelmallisista käytännöistä, joita meidän vaalien yhteydessä voisi ilmetä?

Aaltolan mukaan Euroopan unioni pystyy säätelemään esimerkiksi Googlelle erilaisia säädöksiä. EU yritti myös sakottaa Applea verokäytäntöjensä vuoksi, mutta epäonnistui siinä.

Mitä Yhdysvaltain kongressi voi käytännössä tehdä Amazonin ja Googlen kaltaisille jättiyhtiöille? Katso Mika Aaltolan koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja