Facebook jälleen kriisissä: Joutuu oikeuteen kasvojentunnistuksesta – edessä voisi olla miljardien sakot

7:35

Facebookia vastaan on nostettu ryhmäkanne sen käyttämästä kasvojentunnistusteknologiasta. Kanteen mukaan Facebook on kerännyt ja varastoinut käyttäjien biometrisia tietoja ilman käyttäjien suostumusta.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua Facebookin tietojenkeruusta. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan Zuckerbergin sijaan senaattorit tulisi laittaa syytteeseen.

Ryhmäkanne on nostettu Illinoisissa, Yhdysvalloissa, ja liittovaltion tuomari on nyt päättänyt, että Facebook joutuu vastaamaan kanteeseen. Aiheesta uutisoivat muun muassa BBC, CNN ja The Verge.

Kasvojentunnistusteknologiaan kuuluu Facebookin ominaisuus, jolla se tunnistaa käyttäjiä kuvista ja ehdottaa merkkaamaan ystäviä niihin. Ominaisuus on otettu käyttöön kesällä 2011.

Kovat sakot voivat olla luvassa

Illinoisin yksityisyyslait vaativat palveluita kysymään selkeästi lupaa biometrisen datan keräämiseen. Nykyisin Facebook onkin ilmoittanut kasvojentunnistusominaisuuksista selkeämmin, mutta kanne on kohdennettu aikaan ennen näitä selkeitä ilmoituksia.

The Vergen mukaan miljoonat Facebook-käyttäjät voisivat haastaa yhtiön Illinoisin yksityislain rikkomisesta. Rikkomukset maksaisivat Facebookille 1 000–5 000 dollaria jokaista luvatta käytettyä kuvaa kohti.

Facebook valmistautuu puolustukseen

Facebookin mukaan kanteella ei ole perusteita ja se aikoo puolustaa itseään voimakkaasti. Facebookin mukaan palvelu on ollut avoin siitä, miten kasvojentunnistusominaisuus toimii.

Facebookin skandaali alkoi maaliskuussa, kun selvisi, että 87 miljoonan käyttäjän tiedot ovat päätyneet konsulttiyhtiö Cambridge Analyticalle, joka on käyttänyt tietoja muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vaikuttamiseen.

Vastikään Facebook myös kertoi, miten se kerää tietoja myös niistä käyttäjistä, jotka eivät ole kirjautuneet Facebookiin.

Lähteet: BBC, CNNThe Verge

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja