F1-legenda ei nosta Lewis Hamiltonia lähellekään kaikkien aikojen kärkeä – nimeää oman suosikkinsa, eikä se ole Ayrton Senna

Voittojen määrä ja maailmanmestaruudet eivät yksistään nosta Lewis Hamiltonia kaikkien aikojen F1-kuljettajaksi, näkee legendaarinen ex-kuljettaja Sir Jackie Stewart.

Stewartin arvoasteikossa Mercedeksen brittikuljettajan yläpuolella ovat niin 1950-luvulla hallinnut Juan Manuel Fangio kuin 1960-luvulla kaksi maailmanmestaruutta voittanut Jim Clark.

Hamilton on tämän kauden myötä nousemassa kaikkien aikojen tilastoissa Michael Schumacherin ohi niin osakilpailujen voitoissa kuin maailmanmestaruuksissakin.

Kolminkertainen maailmanmestari Stewart näkee Fangion ja Clarkin yhä parhaina kuljettajina, jotka F1-sarja on historian varrella nähnyt.

Hamiltonia katsotaan auttaneen modernin ajan pidemmät kaudet sekä vain yhdessä autoluokassa kilpaileminen.

– En usko, että Hamiltonin menestystä voi verrata vain koska tänä päivänä ajetaan 20 tai 22 kilpailua kaudessa, Stewart sanoi Fast Lane -podcastissa.

– Mielestäni Juan Manuel Fangio on kaikkien aikojen paras kuljettaja. Jim Clark on toisena jopa Ayrton Sennan edellä. He saattoivat ajaa vain kuudesta kahdeksaan F1-kilpailua vuodessa, sillä he ajoivat kaikenlaisia urheiluautoja ja GT-autoja.

Vuosina 1965-1973 kolme maailmanmestaruutta voittanut Stewart alleviivasi, ettei vain kuninkuusluokan 22 kilpailun mittaiseen kauteen keskittyvää Hamiltonia voi tuoda ruutulipulle ensimmäisenä kaikkien aikojen kilpakuskeista väiteltäessä.

Mercedeksen viime vuosien ylivoima on myös antanut Stewartin mukaan Hamiltonille kohtuuttoman edun kaikkien aikojen kuljettajaa pohdittaessa.

Modernin F1-kulttuurin ytimessä oleva moottorin kehittäminen tekee 81-vuotiaan britin näkökulmasta todellisten huippukuljettajien tunnistamisesta hankalaa.

– Ajattelen olleeni onnekas, kun sain ajaa niihin aikoihin. Meitä oli Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, tallikaverini Francois Cevert ja muutamia muita todellisia huippukuljettajia. Chris Amon, Jack Brabham. Nämä olivat todellisia laatukuljettajia.

– Nykyään ei ole enää mahdollista tunnistaa ja erottaa parhaita kuljettajia toisistaan, Stewart päätti.

Lähde: Autosport

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja