Max Verstappen dominoi, Leclerc kukisti Perezin MM-hopeataistossa – näin Abu Dhabin GP eteni

F1-kausi 2022 ajettiin päätöksen Abu Dhabin GP:ssä sunnuntaina. MTV Urheilu seurasi vuoden 22. kilpailua hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Red Bullin Max Verstappen ajoi voittoon. 

Maailmanmestaruuden jo hyvissä ajoin varmistanut Verstappen hallitsi kisaa startista maaliin. Voitto oli Verstappenille 15:s kaudella, joka toi Red Bullille myös valmistajien MM-tittelin. 

Verstappenin takana käytiin tiukka taisto MM-sarjan kakkospaikasta. Ferrarin Charles Leclerc joutui koville Red Bullin Sergio Perezin kanssa kisan lopussa valittuaan yhden stopin taktiikan, mutta monacolainen pystyi pitämään Perezin takanaan.

Leclerc oli siis toinen ja Perez kolmas, kuten myös MM-sarjassa. Samalla Ferrari otti valmistajien MM-sarjan kakkospaikan ja piti Mercedeksen takanaan.

Ilmassa oli myös haikeutta, sillä lajin saksalaislegenda, nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Vettel päätti uransa Abu Dhabissa. Aston Martin -kuski ei saanut parasta mahdollista strategiaa, mutta nappasi lopulta yhden MM-pisteen. 

Alfa Romeon Valtteri Bottas starttasi 18. ruudusta. Suomalaisen kisa oli todella vaisu, ja hän oli lopulta 15:s. 

Keskeytyksen kokivat Alpinen Fernando Alonso ja Mercedeksen Lewis Hamilton, molemmat teknisen vian takia. 

Kausi 2023 starttaa Bahrainissa 5. maaliskuuta. 

Abu Dhabin GP:n tulokset:

Sija

Kuljettaja

Talli

Ero

1. 

Max Verstappen

Red Bull

2. 

Charles Leclerc

Ferrari

+8,771

3. 

Sergio Perez

Red Bull

+10,093

4. 

Carlos Sainz

Ferrari

+24,892

5. 

George Russell

Mercedes

+35,888

6. 

Lando Norris

McLaren

+56,234

7. 

Esteban Ocon

Alpine

+57,240

8. 

Lance Stroll

Aston Martin

+1.16,931

9. 

Daniel Ricciardo

McLaren

+1.23,268

10. 

Sebastian Vettel

Aston Martin

+1.23,898

15. 

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

+ 1 kier.

Keskeyttäneet: Alonso, Hamilton

Abu Dhabin GP:n seuranta:

Klo 16.49: Kiitokset seuraajille! Seuraavat F1-seurannat sitten ensi vuoden puolella. 

Lopputulokset:

1. Verstappen (1)
2. Leclerc (1)
3. Perez (2)
4. Sainz (2)
5. Russell (2)
6. Norris (2)
-------------------
15. Bottas (1)
Keskeyttäneet: Alonso, Hamilton
(varikkostopit)

Klo 16.34: Ainakin Verstappen ja Leclerc pyörittelevät autoillaan villit "donitsit" radan pääsuoralla. 

Maali: Verstappen voittaa, Leclerc on toinen ja Perez kolmas. Leclerc on siis MM-sarjan kakkonen. Sainz, Russell ja Norris täydentävät kärkikuusikon. Vettel tulee maaliin kymmenentenä, ja saa yhden MM-pisteen uransa viimeisessä kisassa. Bottas on 15:s. 

57/58 kier.: Perez on reilun 1,5 sekunnin päässä Leclercistä. Viimeisen kierroksen ratkaisu tästä tulee, suuntaan tai toiseen. 

56/58 kier.: Hamilton keskeyttää tekniseen vikaan. Tämä varmistaa myös Ferrarin kakkospaikan valmistajien MM-sarjassa. 

55/58 kier.: "Pystyt ohittamaan hänet viimeisellä kierroksella", Perezille tsempataan. Samalla Hamiltonin autoon iskee hydrauliikkaongelma, mikä näyttää johtavan keskeytykseen.  

54/58 kier.: Hamilton toteaa, että talli teki taktisen virheen hänen kanssaan. "Olisi pitänyt pysähtyä (toistamiseen)." Sainz on enää reilun kahden sekunnin päässä Hamiltonista. 

52/58 kier.: "Kaikki peliin", Perezille todetaan tiimiradiossa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Leclerc pystyy pitämään kakkospaikkansa. Ero vajaat kuusi sekuntia.  

50/58 kier.: Ero Leclercin ja Perezin välillä pienenee, mutta pieneneekö tarpeeksi nopeasti? Nyt se on 7 sekuntia. Leclercille sanotaan, että 3. mutkassa on otettava rauhallisemmin renkaiden säästämiseksi. 

48/58 kier.: Verstappen hallitsee kisaa, ero Leclerciin 8 sekuntia. Leclercin kaula Pereziin on samaiset 8 sekuntia.  

46/58 kier.: Perez pääsee vihdoinkin ohi Hamiltonista. Nyt Leclerc tähtäimeen, ero kymmenen sekuntia. 

45/58 kier.: Perez menettää nyt aikaa ja renkaiden pintaa Hamiltonin kanssa. Perez pääsee jo ohi, mutta Hamilton kuittaa takaisin. 

44/58 kier.: Perez alkaa olla nyt Hamiltonin perässä, ja ohi olisi päästävä, jotta hän pääsee jahtamaan Leclerciä. Hamilton on 9 sekuntia Leclercin perässä. 

42/58 kier.: Perez nyt noin 11-12 sekunnin päässä Leclercistä, välissä vielä Hamilton. Perezille kerrotaan, että tämä tahti riittää yhdellä stopilla ajavan Leclercin saavuttamiseen.  

40/58 kier.: Russell ja Sainz varikolle, Mercedeksen brittikuski kärsii samalla viiden sekunnin aikasakon. Russell putoaa kahdeksanneksi. 

39/58 kier.: Erot kärjessä muuten selvät, mutta Hamiltonin vauhti on virkistynyt siinä määrin, että hän on Russellin kontissa kiinni. Schumacher ja Latifi kolhivat toisiaan peräpään taistossa, mutta jatkavat kisaa.  

37/58 kier.: Leclerc yrittää mennä nyt yhdellä stopilla maaliin, ja tämä tehtiin selväksi myös Perezille. Meksikolainen ajaa loistavia kierroksia, mutta eroa on noin 15 sekuntia Leclerciin ja välissä vielä kolme autoa. Kaksikko ratkaisee siis MM-sarjan kakkospaikan, molemmilla tällä hetkellä 290 pistettä.  

34/58 kier.: Varikkorumban toinen kierros käyntiin Perezin stopilla, alle kovat renkaat. Eli Red Bull iskee ensin voittotaistossa. Perez pääsee hyvään valiin radalle. 

32/58 kier.: Bottas käy nyt vihdoin varikolla, alle mediumit. Hän on 18. sijalla. Hamilton on nyt parantanut vauhtiaan, hän on 2,5 sekunnin päässä Russellista.  

31/58 kier.: Bottaksen kisa on surkuhupaisa. Alfa pitää suomalaista radalla, ja Bottas on kuin pujottelukeppi. Hän on valahtunut jo 18. sijalle, eikä ole käynyt vielä varikolla. 

29/58 kier.: Perez heittää kovan kommentin tiimiradioon: "Maxin (liian hidas) vauhti pidättelee minua." Kaksikon välinen ero noin kaksi sekuntia. 

28/58 kier.: Alonso keskeyttää, auto työnnetään talliin. Kärjessä tilanne on aika rauhallinen, ei suuria sijoitustaistoja käynnissä tai edes näköpiirissä.  

26/58 kier.: Nyt Vettelkin tulee varikolle. Ainoastaan Bottas ja Magnussen vielä käymättä varikolla. 

25/58 kier.: Vettel jää nyt Norrisinkin jalkoihin, on kahdeksantena. Kuluneilla renkailla ajava saksalainen tiukkana tiimiradiossa: "Kuka minut ohittaa seuravaksi? Olen helppo maalitaulu."

24/58 kier.: Russell saa ounastelemani viiden sekunnin aikasakon, kun tiimi päästi hänet vaarallisesti liikkeelle varikolla. 

23/58 kier.: Hamilton kuittaa nyt Vettelin. Alonson ja Tsunoda ohittavat Bottaksen yhdellä ovenavauksella. Suomalainen nyt 13:s. 

22/58 kier.: Kärkiautot käyneet nyt varikolla kertaalleen. Vettel ajaa pitkää stinttiä ja roikkuu kuudentena. 

21/58 kier.: Verstappen renkaiden vaihtoon. Alle kovat. Hän tulee Perezin edelle, mutta yllättävän niukasti. Kovilla renkailla startannut Bottas yrittää nyt vain pysyä radalla ja odottaa ihmettä turva-autolta. 

19/58 kier.: Hamilton käy varikolla. Hän valittaa, että auton pohjalevyssä on vikaa. 

18/58 kier.: Sainz käy varikolla ja putoaa seitsemänneksi. 

17/58 kier.: Varikkostopit sekoittavat nyt pakkaa paljon. Perez joutuu varikolta tullessaan taisteluun Vettelin kanssa ja menettää aikaa rajusti, mutta pääsee lopulta ohi. Tässä on Ferrarien sauma nousta meksikolaisen ohi. Russell käy varikolla, ja talli päästää hänet vaarallisesti McLaren-auton eteen. Tuosta tulee hyvin todennäköisesti 5 sekunnin aikasakko. 

16/58 kier.: Russell valittaa eturenkaiden olevan lopussa. Perez ajaa peräti sekunnin hitaapia kierroksia kuin Verstappen, ja meksikolainen tuleekin varikolle. Alle kovat renkaat. 

14/58 kier.: Varikkostopit käyntiin. Albon ja Stroll ensimmäisinä sisään. Bottas on 17. sijalla.  

13/58 kier.: Hamilton sanoo tiimiradioon, että "autossa on jotain vialla". Voisiko avauskierroksen loikka Sainz-taistelussa olla syynä ongelmiin? Kärkikuusikossa nyt selkeät 2-4 sekunnin erot autojen välillä. 

11/58 kier.: Vettel on yhdeksäntenä. Hän prässäsi hetki sitten Oconia vahvasti, mutta ei päässyt ohi. 

9/58 kier.: Sainz ohittaa Hamiltonin, ja britti näyttää olevan ongelmissa, sillä Russellkin tulee ohi. Hamiltonin viimeisimmät kierrosajat ovat heikkoja. Bottas on ohittanut Latifin, suomalainen 19. sijalla. 

– Menetän tehoja, Hamilton valittaa tiimiradiossa. 

6/58 kier.: Mercedeksen vauhti on loistavaa. Russell ohittaa Norrisin ja nousee kuudenneksi, ja on heti Sainzin perässä. Hamilton puolestaan prässää kohta Leclerciä. 

5/58 kier.: Hamilton ohittaa Sainzin heti uudestaan. Verstappen johtaa Pereziä kahden sekunnin erolla. 

4/58 kier.: Hamiltonia käsketään antamaan 4. sija Sainzille, koska hän oikaisi kaksikon välisessä taistelussa. Ja näin myös käy radalla. 

3/58 kier.: Hamiltonin ja Sainzin välinen tilanne tutkitaan. Hamilton oikaisi taistelun tuoksinassa yhdessä mutkassa, joten katsotaan saako britti sanktiota siitä. 

Startti: Siisti lähtö. Avauskierroksen loppupuolella Hamilton ja Sainz käyvät taistelua, ja britin auto pomppaa rajusti ilmaan kanttarista. Hamilton kuitenkin pitää sijoituksensa Sainzin edellä neljäntenä. Bottas putosi koko joukon viimeiseksi. Hän starttasi kovilla renkailla. 

Klo 15.00: Autot lämmittelykierrokselle!

Ennakointi:

Klo 14.57: Vielä lähtöruudukko alla. 

Klo 14.47: Kisa on erityinen myös suomalaiskuski Valtteri Bottakselle. Hän starttaa tänään uransa 200. F1-kisaan. Uransa päättävälle Vettelille kisastartti on 299:s.  

Klo 14.46: FIA on tiedottanut kauden päätöskisan alla, että voittajakuskeille jaetaan pokaalin lisäksi myös mitali Abu Dhabin GP:stä lähtien. Mitalissa on aina kyseisen kilpailun järjestysnumero F1-historiassa. Abu Dhabin GP on sarjan 1079. kilpailu. 

Klo 14.41: Ilman lämpötila Yas Marinan radalla on 29 astetta. Radan pinnan lämpö on 36 astetta. 

Klo 14.31: Päivän juhlakalu, uransa päättävä Sebastian Vettel kommentoi tuntemuksiaan F1-sarjan haastattelussa: "Olo on hyvä. Viikonloppu on ollut huikea tähän saakka. Ilmassa on ollut rakkautta ja myötätuntoa. Odotan innolla tulevaa, mutta jään luonnollisesti kaipaamaan myös ajamisen jännitystä ja tiimityöskentelyä."

Klo 14.29: Rengastaktiikan puolesta kisassa nähdään todennäköisesti kaksi stoppia, ainakin. Kuskit käyttävät todennäköisesti vain keskikovia ja kovia renkaita, sillä pehmeät renkaat ovat kuluneet hyvin nopeasti viikonlopun aikana. 

Klo 14.20: Vettel on ollut suurimman huomion kohde Abu Dhabissa. Hänen paikkansa ensi kaudella Aston Martinilla ottava Alpinen Fernando Alonso heitti aika-ajon jälkeen kovan kommentin liittyen Vetteliin ja sunnuntain kisaan – lue espanjalaisen ajatuksia tästä linkistä!

Klo 14.15: Tervetuloa mukaan F1-kauden päätöskisan seurantaan! Startti tapahtuu 45 minuutin päästä. Alla kilpailun lähtöruudukko

Lue myös:

    Uusimmat