Valtteri Bottas ongelmissa juuri ennen ruutulippua, Kimi Räikkönen hienosti seitsemäs – näin Ranskan GP eteni

F1-kauden kahdeksas osakilpailu Ranskan GP:n ajettiin sunnuntaina. Mercedeksen Valtteri Bottas oli toinen tallitoverinsa Lewis Hamiltonin jälkeen. Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli hienosti seitsemäs. MTV Urheilu seurasi kisaa hetki hetkeltä. 

Hamilton oli kisassa ylivoimainen ja kasvatti MM-johtonsa Bottakseen 36 pisteeseen.

Bottas joutui lopussa jopa kolmanneksi tulleen Ferrarin Charles Leclercin kovaan paineeseen. 

Ranskan GP:n seuranta:

Tulokset 53/53 kierrosta (suluissa varikkostopit): 1. Hamilton (1), 2. Bottas (1), 3. Leclerc (1), 4. Verstappen (1), 5. Vettel (2), 6. Sainz (1), 7. Räikkönen (1), 8. Hülkenberg (1), 9. Norris (1), 10. Gasly (1)

Klo 21.27: Tuomaristo lätkäisi Ricciardolle kaksi erillistä viiden sekunnin aikasakkoa viimeisen kierroksen tapahtumista. Tämä pudotti Ricciardon 11:nneksi ja nosti Räikkösen seitsemänneksi. 

Klo 17.43: Räikkönen oli hurjassa taistelussa Ricciardon kanssa viimeisellä kierroksella, ja aussikuskin ohitus Räikkösestä meni tuomariston tutkintaan. Räikkösen sijoitus saattaa siis vielä parantua. 

Viimeinen kierros: Leclerc pääsee jo painostamaan Bottasta, mutta Valtteri pitää kakkossijansa. Räikkönen nousee Ricciardon ja Hülkenbergin tavoin ongelmissa olleen Norrisin ohi, Kimi on kahdeksas ruutulipulla. Nopein kierros Vettelin nimiin. 

52. kierros: Norrisilla nyt myös ongelma ohjaustehostimen kanssa, ja Ricciardo on jo puolen sekunnin päässä. Samalla Vettel tulee sisään ja hakee viimeisellä kierroksella nopeinta kierrosaikaa. Leclerc on noussut vain reilun sekunnin päähän Bottaksesta. 

51. kierros: Bottas tällä hetkellä kiinni nopeimmassa kierroksessa ja lisäpisteessä. 

50. kierros: Hamiltonilla 16 sekunnin kaula Bottakseen. Leclerc 3,5 sekunnin päässä Valtterista.

48. kierros: Hülkenberg painostaa nyt Räikkösestä todella kovaa. Kaksikon ero vain muutama sekunnin kymmenys. 

47. kierros: Grosjean pyydetään varikolle, ranskalaisen kotikisa päättyy keskeytykseen. Päivän ensimmäinen keskeytys. 

44. kierros: Vettelille sanotaan, että otetaan suunnitelma F käyttöön, joka viittaa nopeimman kierroksen hakemiseen. Vettelille on 50 sekunnin kaula Sainziin, joten saksalainen voi hakea turvallisesti uudet renkaat ja yrittää huippuaikaa. 

43. kierros: Norris valittaa nyt, että hänellä on vaikeuksia vaihtaa vaihteita isommalle. Talli vastaa, että tämä on osa isompaa ongelmaa, jolle se ei mahda mitään. Toivottavasti tulokkaan hieno viikonloppu ei mene pilalle. 

40. kierros: Stroll tulee vihdoin varikolle. Räikkönen nousee näin yhdeksänneksi. Norrisille sanotaan, ettei hän voi käyttää DRS:ää. Talli ei selvennä sitä, että onko DRS epäkunnossa. Saattaa haiskahtaa hieman siltä, että McLaren haluaa vain rauhoittaa tilanteen tallitoverusten välillä sijoilla 6-7. 

38. kierros: Norris kiehuu tallikaverinsa Sainzin takana kahdeksantena. Britin mielestä Sainz pidättelee hänen vauhtiaan. 

35. kierros: Hülkenberg varikolle. Hän putoaa Räikkösen taakse, joten Kimin mahdollisuudet pistesijaan näyttävät valoisilta. Vahva kisa Räikköseltä.  

34. kierros: Kärkikymmenikössä ei ole tällä hetkellä käynnissä tiukkoja sijoitustaisteluja, erot melko turvallisia. Hamiltonin johto 12 sekuntia, Bottaksen kaula Leclerciin kuusi sekuntia. 

32. kierros: Räikkönen varikolle, alle hieman käytetty medium-setti. Hän palaa radalle 12. sijalla, juuri Gaslyn edelle. 

28. kierros: Hamilton johto Bottakseen jo 12 sekuntia. Leclerc reilun kolmen sekunnin päässä Bottaksesta. 

25. kierros: Vettel varikolle lukkojarrutuksen jälkeen. Alle kovat renkaat. Hän palaa radalle viidentenä eli varikkostopit eivät muuttaneet kärjen tilannetta. Räikkönen jatkaa edelleen radalla, Hülkenberg jahtaa häntä alle sekunnin päässä. 

24. kierros: Hamilton heti perään varikolle. Hän pysyy kisan kärjessä. Ero kolmantena olevaan Bottakseen reilut 10 sekuntia. 

24. kierros: Bottas otetaankin nyt varikolle, alle kovat renkaat. Vettel nousee ainakin hetkeksi Bottaksen edelle. Samalla Hamilton tekee kisan nopeimman kierroksen. 

23. kierros: Bottaksen vauhti on nyt todella heikkoa Hamiltoniin verrattuna, edellinen kierros 1,7 sekuntia huonompi. 

22. kierros: Leclerc varikolle 3. sijalta, putoaa yhden sijan Vettelin taakse. 

21. kierros: Verstappen käy stopilla. Palaa radalle viidentenä. Hamiltonin johto Bottakseen jo kuusi sekuntia. 

20. kierros: Räikkönen ajaa edelleen hyviä kierroksia kovalla setillä, jolla hän starttasi kisaan. Hän nousee nyt jo kuudenneksi, kun Sainz käy vaihtamassa renkaat. 

18. kierros: Myös Gasly tulee varikolle, ottaa alle kovat renkaat. Hän menee niukasti Ricciardon edelle, mutta aussikuski ohittaa Gaslyn välittömästi. Myös Norris tulee varikolle, ja Räikkönen on noussut ainakin hetkellisesti jo seitsemänneksi. 

17. kierros: Ricciardo hieman yllättäen jo tässä vaiheessa varikolle, alle kovat renkaat. Räikkönen nousee yhdeksänneksi. 

16. kierros: Kärkikymmenikön ainoata sijoitustaistelua käydään tällä hetkellä Gaslyn ja Ricciardon välillä sijasta 8. 

14. kierros: Hamilton valittaa tiimiradioon, että hänen penkissään on jotain vikaa. 

13. kierros: Hamilton johtaa Bottasta 2,6 sekunnilla. Räikkösellä on 2,7 sekunnin ero edellä ajavaan Ricciardoon.  

Klo 16.33: Videot startista pääkuvassa ja alla (in-car). 


10. kierros: Sergio Perez saa viiden sekunnin aikasakon. Hän seikkaili radan ulkopuolella startin jälkeen ja hyötyi oikaisusta. 

9. kierros: Hamiltonin johto Bottakseen on 2,2 sekuntia. Bottaksella on jo lähes neljän sekunnin kaula Leclerciin, joten Mercedesten tahdissa mennään. 

8. kierros: Pehmeällä renkaalla startannut Giovinazzi joutuu tulemaan jo nyt varikolle, alle kovat kumit. Hän putoaa porukan viimeiseksi. 

7. kierros: Vettel ohittaa myös Sainzin ja nousee viidenneksi. 

6. kierros: Räikkönen ohittaa tallikaverinsa Giovinazzin ja nousee kymmenenneksi.

5. kierros: Vettel ohittaa Norrisin ja joutuu heti perään puolustamaan paikkaansa nuorta brittiä vastaan, mutta pitää kuudennen sijansa. 

4. kierros: Hamilton pitää odotetusti parasta vauhtia kärjessä, ero Bottakseen 1,6 sekuntia. Startin isoin häviäjä oli Ricciardo, hän putosi alussa kaksi sijaa kymmenenneksi. 

Startti: Lähtö sujuu ilman isompia osumia. Kärkikuusikon ainoa muutos on Sainzin ohitus tallitoveristaan Norrisista. Räikkönen nousi yhden pykälän 11. sijalle. 

Klo 16.10: Kuljettajat lähtevät lämmittelykierrokselle. Räikkönen lähtee kisaan kovalla rengassetillä, joka on rohkea taktiikka, sillä kyseisen seoksen toimiminen on kysymysmerkki. Bottaksella ja kaikilla muilla kärkikahdeksikossa alla mediumit. 

Ennakointi:

Klo 16.03: C Moren studiossa ennakoitiin McLarenille loistavaa tulosta – asiantuntijat Oikarinen ja Vilander osoittivat tämän asiankuuluvalla vaatetuksella (kuva alla). McLarenin Lando Norris starttaa viidennestä ruudusta ja Carlos Sainz kuudennesta, joten mahdollisuudet isoon pistepottiin ovat olemassa. 

Klo 15.52: Rengastoimittaja Pirellin mukaan nopein strategia on aloittaa medium-renkaalla ja ajaa noin 22-27 kierrosta. Tämän jälkeen alle otetaan kovat renkaat ja ajetaan loppuun. Kisassa on 53 kierrosta. Startin kärkikymmeniköstä ainoastaan Pierre Gasly ja Antonio Giovinazzi lähtevät matkaan pehmeillä kumeilla, joiden odotetaan kuluvan erittäin nopeasti. Muilla alla on mediumit. 

Klo 15.45: Voisiko syy Bottaksen aika-ajokierroksen taantumiseen suoralla olla tässä? Asiasta lisää alla olevalla videolla.  

15.28: C Moren studiossa vertailtiin Hamiltonin ja Bottaksen eilisiä aika-ajokierroksia. Asiantuntijoita hämmästytti se, miten Bottas hävisi sekunnin kymmenyksiä Hamiltonille yhtäkkiä keskellä suoraa, jota ajettiin kaasu pohjassa. Video vertailusta alla. 


Klo 15.22: Bottas C Morelle kisan alla: "Paras mahdollisuus voittoon on kisan lähtö. Näin lämpimässä kelissä moottorin pitäminen tarpeeksi viileänä lämmittelykierroksella on vaikeaa, mutta hyvin tärkeää ajatellen starttia ja lähtökiihdytystä." 

Klo 15.19: Paul Ricardin radalla on juhlistettu tänään F1-legenda Jackie Stewartin 80-vuotispäiviä. F1-väki sonnustautui juhlan kunniaksi Stewartin käyttämään lätsään (video alla). Urallaan kolme F1-mestaruutta voittaneen Stewartin vuosipäivä oli reilu viikko sitten.  


Klo 15.04: Paul Ricardin radalla on sunnuntainakin erittäin lämmin. Ilman lämpötila on 26 astetta, radan pinnan peräti 52. 

Klo 14.55: F1-studiossa analysoitiin lauantain aika-ajon jälkeen kisastartin asetelmia. Samalla tartuttiin myös Ferrarin Sebastian Vettelin ongelmiin (video alla). 


Klo 14.52: Lewis Hamiltonin kukistaminen tuntuu tällä hetkellä lähes mahdottomalta tehtävältä. Mercedes-tähti on kuitenkin jakanut isoja kehuja myös Bottakselle. Lue brittikuskin ylistävistä sanoista tästä linkistä.  

Klo 14.49: Paul Ricardin radalla on ajettu tänään jo F3- ja F2-kisat. Jälkimmäisessä Mick Schumacher koki viikonlopun toisen pettymyksensä. Lue lisää aiheesta tästä linkistä!

Klo 14.45: Tervetuloa seurantaan! Kisa alkaa klo 16.10, mutta sitä ennen ennakoimme sunnuntain moottoriurheiluherkkua muun muassa kommenteilla C Moren F1-studiosta. 

Lue myös:

    Uusimmat