Mainos

EY-tuomioistuin: Suomi voi rajata kaljarallia

EY-tuomioistuimen julkisasiamies katsoo, että Suomen 20 tunnin rajoitus alkoholintuonnille on hyväksyttävissä. Julkisasiamiehen lausunto ei ole varsinainen tuomio, mutta tuomioistuin noudattaa sitä usein lopullista ratkaisua tehdessään.

Julkisasiamies, italialainen Antonio Saggio katsoo, että unionin jäsenmaat voivat rajoittaa alkoholin tuontia EU:n ulkopuolisista maista, mikäli rajoitus voidaan perustella muilla kuin taloudellisilla syillä.

Esimerkiksi valtion menettämät valmisteverotulot eivät olisi oikeudessa kelpaava peruste, kansanterveys ja yleinen järjestys taas ovat. Suomi otti käyttöön 20 tunnin säännön keväällä 1996, kun oluen tuonti Viipurista ja Virosta oli EU-jäsenyyden myötä kasvanut räjähdysmäisesti. Kieltoa tuoda lyhyemmiltä matkoilta alkoholia perusteltiin terveydellisillä ja sosiaalisilla syillä. Samalla rajoitettiin sitä alkoholin määrää, jonka Suomeen saavat tuoda matkustajat EU:n ulkopuolelta omaan käyttöönsä. Viinaa sai tuoda vain yli kolmen päivän matkoilla. Tämän tarkoitus oli estää venäläisturistien pimeä viinanmyynti punaisilla toreilla.

Onko muita ratkaisuja?

Saggion mielestä tullittomuusasetus ja matkustajaliikennettä koskevaa direktiivi sallivat Suomen asettamat rajoitukset. Saggio antaisi Suomen kansallisten tuomioistuinen ratkaista ovatko toimet perusteltuja, välttämättömiä ja oikeassa suhteessa päämääriin, eli ihmisten terveyden ja yleisen moraalin suojelemiseen sekä yleisen järjestyksen turvaamiseen.

Saggio kysyy samalla, eikö päämäärää voisi toteuttaa muillakin keinoin; esimerkiksi verottamalla lyhyiltä matkoilta tuotavia tuliaisjuomia niin, että tulisivat saman hintaisiksi kuin Suomesta ostettavat. Silloin ei tarvitsisi nimenomaan kieltää alkoholin tuontia lyhyillä matkoilla, se voitaisiin tehdä kannattamattomaksi. Hän kiinnittää huomiota siihen, että asian suullisessa käsittelyssä Suomen valtion edustaja ilmoitti säännösten olevan tarkoitettu väliaikaisiksi, ja että ne on tarkoitus purkaa heti kun se on mahdollista. Mitään tarkkaa aikaa ei ilmoitettu.

Mikäli tuomioistuin noudattaa julkisasiamiehen linjaa, voinee Suomi ylläpitää nykyisiä rajoituksia alkoholin tuonnille EU:n ulkopuolelta. Tapaus ei kuitenkaan muuta tilannetta EU:n sisällä; Suomi on edelleen sitoutunut purkamaan rajoitukset unionin sisäisessä tuonnissa vuoden 2003 loppuun mennessä. Silloin muista EU-maista on saatava tuoda omaan käyttöön esimerkiksi kymmenen litraa väkeviä, 90 litraa viiniä ja 110 litraa olutta. EU:n komissio on myös ilmoittanut tyytymättömyytensä ja antanut Suomen rajoituksista virallisen huomautuksen. Tämän asian käsittely on edelleen kesken.

19 tölkkiä olutta päivämatkalta

EY-tuomioistuimessa esillä oleva tapaus on lähtöisin Helsingistä. Helsingin käräjäoikeus on pyytänyt ennakkoratkaisua siitä, onko 20 tunnin sääntö EU:n määräysten mukainen. Oikeudessa oli esillä tapaus, jossa matkustaja jäi tullissa kiinni kesäkuussa 1997 tuotuaan Tallinnasta 19 tölkkiä olutta päivän matkalta. Mies kieltäytyi maksamasta tullin määräämää 721 markan sakkoa, koska hänen mielestään 20 tunnin sääntö on ristiriidassa EU:n tullittomuusasetuksen kanssa. EY-tuomioistuimen lopullinen ratkaisu tullee myöhemmin keväällä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.