Exit-strategian yksityiskohdat julki – näitä lukuja seuraamalla tiedät, voiko hallitus pitää kiinni suunnitelmistaan

5:01
Tällainen on Suomen poispääsystrategia koronaepidemiasta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään suunnitelmasta tiedotustilaisuudessa.

Hallitus kertoo koronarajoitusten purkusuunnitelman perustuvan käytettävissä olevaan tutkimustietoon, mallinnuksiin, ennusteisiin ja seurantaan.

Suunnitelma on nimenomaan suunnitelma, eikä se sinällään lukitse hallituksen päätöksentekoa.

– Jos puramme liian aikaisin rajoituksia ja hölläämme omaa kontrollia arjessa, niin todennäköisyys tautitilanteen pahenemiselle tietenkin kasvaa, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan tautitilannetta seurataan jatkuvasti. Hallituksen seurannassa on kolme kokonaisuutta.

– Ensimmäinen on tautitilanne. Toinen on rokotusten edistyminen. Kolmas on mahdollinen kausivaihtelu, joka yhdessä rokotusten ja epidemiatilanteen kanssa voi vetää meidät hyvään tilanteeseen, jos tämä lähtötilanne saadaan pidettyä hallinnassa.

Marinin mukaan päätöksiä voidaan tehdä viikotasolla, mutta lukuja seurataan päivittäin. Pääministeri korostaa myös kansalaisten yhteistä vastuuta koronatilanteen hillitsemisessä.

– Voimme jokainen vaikuttaa siihen, millaiseksi kesä muodostuu.

"Maltilla, asteittain ja vaiheittain"

Marin kertoi, että rajoitusten löyhäämisen suhteen on selvä edistymistapa. Epidemiatilanteiden salliessa ja rokotusten edistyessä rajoitustoimia voidaan purkaa. "Maltilla, asteittain ja vaiheittain".

Kolme keskeistä seikkaa ovat siis tautitilanne, rokotusten edistyminen ja kausivaihtelu. Mitkä sitten ovat ne konkreettiset luvut tai tavoitteet joihin pyritään?

Hallituksen muistion luonnos sanoo suoraan, että yhtä avainlukua ei ole. Hallitus kuitenkin linjasi tänään tiettyjä numerotavoitteita julkaisemassaan esityksessä.

Epidemiatilanteen täytyy olla "vakaa" koko maassa. Alueellisesti epidemiatilanne on hallituksen luonnoksen mukaan vakaa silloin, kun ilmaantuvuusluku on alle 50 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella luku on ollut viimeisen kahden viikon aikana 235. Se on kuitenkin ollut laskussa. Koko maan ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 123. Lisäksi tartuntaketjujen pitää olla "hyvin hallinnassa". 

Testauksen täytyy olla kattavaa ja positiivisia tuloksista saa olla korkeintaan 1,5 prosenttia. Esimerkiksi tänään positiivisia tuloksia todettiin 419 kappaletta. Viimeisen vuorokauden aikana testattuja on 14 978 kappaletta, mikä tarkoittaa, että kaikista testatuista positiivisten testien osuus oli 2,8 prosenttia.

Niin sanottuun vakaaseen tautitilanteeseen on siis vielä matkaa.

Katso yllä olevalta videolta pääministerin kommentit exit-strategiasta.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja