Ex-Salkkarit-tähti kauhistui ohjelman tuomaa valtavaa julkisuutta: "Jopa kylpylän suihkussa pyydettiin nimmaria"

Ex-Salkkari-tähti kauhistui ohjelman tuomaa valtavaa julkisuutta: "Jopa suihkussa pyydettiin nimmaria" 6:53
Henna Tanskanen (o.s. Vänninen) näytteli Aamu Korhosta Salkkareiden alkuvuosina, jolloin sarjan nuorten tähtien fanitus kävi kuumana. Henna kertoo MTV Uutisille, millaista elämä silloin oli.

Salatut elämät -sarjan ensimmäiset vuodet olivat niin suosittuja, että se teki sarjan nuorista näyttelijöistä erittäin tunnettuja. Yksi sarjan suosikkinäyttelijöistä oli Henna Tanskanen, joka kertoo nyt, millaiseen julkisuusmyllyyn hän pahimmillaan joutui.

Yli 20 vuotta sitten Aamu Korhosen roolinSalatut elämät -sarjassa saanut Henna Tanskanen (o.s. Vänninen), 40, muistelee, miten hän ajautui suosikkisarjaan täysin vahingossa. 

Tuolloin Kallion lukiossa opiskellut Henna näki koululla koekuvaukset ja päätti osallistua niihin siltä istumalta.

Väärensin äidin allekirjoituksen lupalappuun ja luulin meneväni pankkimainoksen koekuvauksiin. Kun minulle soitettiin, että olen päässyt jatkoon, niin olin että jes, mutta että olipa pitkät koekuvaukset yhtä mainosta varten, Henna muistelee hieman huvittuneena.

Henna tajusi olevansa Salkkareiden koekuvauksissa vasta koekuvausten viimeisessä vaiheessa.

Mietin silloin, että olenko valmis sellaiseen pyöritykseen, jota ohjelma tuo, Henna kertoo.

Tosin hän ei osannut vielä tuossa vaiheessa edes arvata, mitä kaikkea valtava julkisuus tarkoittaa. Henna ja muut sarjan päätähdet tunnettiin yhtäkkiä kaikkialla ympäri Suomen - kaiken ikäisten joukossa.

Se oli hurjaa aikaa, aikamoista höykytystä. Siitä jäi tietynlainen varautuneisuus. Saatoin aika kauan pitää suojakuorta, jos joku tuli juttelemaan, Henna myöntää.

Julkiset paikat pahimpia

Pahimmat hetket liittyivät tilanteisiin, joissa oli paljon ihmisiä paikalla.

Hurjimpia kokemuksia siitä 2000-luvun alun julkisuudesta oli esimerkiksi Linnanmäelle, uimarannalle tai uimahalliin meneminen. Sellaisia paikkoja välttelin silloin perheen kanssa enkä käynyt niissä paikoissa, Henna myöntää.

Tunsin aina ne katseet. Kaikki mitä sanoin tai tein, huomattiin. Se tuntui harmilliselta lisältä kyseiseen työhön, koska en kaivannut julkisuutta, vaan halusin vain tehdä työtäni.

Esimerkiksi Linnanmäellä hänet saatettiin piirittää yhtäkkiä isomman nuorisoporukan voimin nimmareiden toivossa.

En päässyt laitteisiin, kun ihmiset tulivat juttelemaan tai halusivat kuvia tai nimmareita. 

Erityisesti yksi hetki on jäänyt Hennalle erityisen tarkasti mieleen.

Koomisinta oli se, kun olin kylpylässä suihkussa ja joku tuli kysymään nimmaria. Olin niin pöllämystynyt, että sitten vain kirjoitin nimeni siihen paperiin. Muistan miettineeni, että tämä on kyllä outo kokemus.

Henna näytteli sarjassa vuosina 20012004. Hän sanoo olevansa toki myös otettu saamastaan huomiosta, koska siten hän koki tulevansa myös huomatuksi nimenomaan näyttelijänä.

Olen iloinen, että olen kokenut sen kaiken silloin 1618-vuotiaana. Olen saanut sellaisen rokotuksen julkisuutta vastaan, etten enää kaipaa sitä, että minut tunnistetaan kadulla, Henna sanoo.

Olen myös niin kiitollinen siitä, ettei silloin ollut sosiaalista mediaa eikä vanhoja materiaaleja edes juuri löydy netistä. Se on hyvä, sillä olen tehnyt sitä hirveää oppimisprosessia koko kansan edessä.

Sarja tarjosi paljon oppeja tulevaan.

Salkkarit olivat minun ensimmäinen ammattityöni. Olin silloin lukiolainen, ja se kaikki oli ihan järjettömän kiinnostavaa ja mielettömän opettavaista. Tapasin siellä ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet minun elämääni vahvasti. Olen tässä osittain sen vuoksi, että pääsin näyttelemään aikoinaan Salkkareihin, Henna uskoo.

Salkkarit oli hyvä kamerakoulu ja siellä oppi, miten opetellaan tekstiä ja miten ammattimaisesti toimitaan kentällä.,

Salkkareiden jälkeen Henna teki vuoden ajan Ylelle juontajantöitä Olavi Uusivirran kanssa ja sen jälkeen haki ja pääsi opiskelemaan näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle. Sittemmin hän on näytellyt teatteriproduktioissa, sarjoissa ja elokuvissa.

Lapset tietämättömiä äitinsä hurjista vuosista

8- ja 10-vuotiaiden lasten äiti nähdään seuraavaksi huhtikuun lopussa Kansallisteatterin Hulluja satuja -perhenäytelmässä, jonka tarina perustuu Paula Norosen ja Minna Kivelän kirjasarjan.

Hänen omat lapsensa eivät usko lainkaan sitä, että heidän äitinsä on joskus ollut kuuluisa.

He kerran totesivat minulle, että mieti äiti, miltä tuntuisi olla ihan oikea julkkis, Henna nauraa ja kertoo yrittäneensä avata historiaans siinä onnistumassa.

Salkkareiden nykyisistä juonikuvioista Henna ei ole enää perillä, mutta hän pitää hienona saavutuksena sitä, että sarja on suosittu vielä 25 vuoden ikäisenäkin.

En ole sarjaa viime vuosina hirveästi seurannut, mutta on hienoa, että on joku tällainen maailma, joka on säilynyt näin monta vuotta elävänä, että ihmiset jaksavat seurata, mitä tarinoita siellä tapahtuu,

Katso Henna Tanskasen tuore haastattelu Salkkari-vuosista yllä olevalta videolta. Hän paljastaa myös, mistä sarjasta nykypäivän lapset tunnistavat hänet.

Lue myös:

    Uusimmat