Ex-pääsihteeri Seppo Tiitisestä piilomerkityksiä vilisevä muotokuva eduskuntaan: Kädessä salaperäinen paperi ja vieressä sarvikuono

Ex-pääsihteeri Seppo Tiitisestä muotokuva eduskuntaan 3:04

Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen tekemä muotokuva eduskunnan pitkäaikaisesta pääsihteeristä Seppo Tiitisestä luovutettiin tänään eduskunnalle. Sekä taiteilija että teoksen kohde ovat kotoisin Leppävirralta, joten moni oli näkevinään muotokuvassa savolaisia piilomerkityksiä.

Pronssiin valetussa muotokuvassa Tiitisellä on kaksi käsiparia, joista toinen pitelee salaperäistä paperia. Takin alla pullottaa salkun kulma, jossa on viittaus Leppävirtaan. Tiitisen pää on korostetun iso ja säteilee valossa muuta kehoa kirkkaammin. Ja suurten, tiukasti maassa olevien jalkojen vieressä on erillinen veistos sarvikuonosta.

Tai siis tässä tapauksessa sekä Tiitisen jalat että sarvikuono seisovat eduskunnan pääsihteerin vasta viimeisen päälle kunnostetun pöydän päällä. Taiteilija lienee päättänyt, että vaikka Tiitinen lähti eduskunnasta eläkkeelle, niin entisen työpöytänsä ääressä Tiitinen silti pysyy. Nykyinen pääsihteeri Maija-Leena Paavola tosin saa ainakin hetkeksi lisätilaa papereilleen, sillä muotokuva sijoitetaan väliaikaisesti eduskunnan yleisiin tiloihin talon väen ihmeteltäväksi.

Lajinsa viimeinen, sarvikuonojen sukua

Teoksen vastaanotti eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok). Risikko nosti puheessaan esiin Tiitisen pitkän uran Suojelupoliisissa ja eduskunnassa. Risikko kiitteli Tiitisen inhimillistä otetta ja sosiaalisia kykyjä, mutta sarvikuonon kohdalla hän nosti esiin myös Tiitisen tahdonlujuuden ja määrätietoisuuden.

Risikko viittasi toimittaja Pekka Ervastin Tiitisen muistelmissa esiin nostamaan arvioon. Siinä annetaan ymmärtää, että töissään määrätietoisuuden ja savolaisen oveluuden yhdistänyt Tiitinen on sarvikuonon lailla lajinsa viimeisiä.

Tiitinen itse tyytyi tänään toteamaan, että hänen työpöytäänsä vuosikausia koristanut musta sarvikuonoveistos oli lahja Tiitisen aikoinaan isännöimältä sambialaisvaltuuskunnalta. Puhemies Risikko arvuutteli, josko muotokuva-Tiitisen kädessä oleva paperi olisi kuuluisa Tiitisen lista, mutta vastausta siihen ei saatu. Paperi voi tietysti liittyä myös uuteen perustuslakiin, jonka valmisteluissa Tiitinen oli tiukasti mukana.

Tiitinen on urallaan joutunut pyörittämään niin monia papereita – ja sumplimaan erilaisia sotkuja – että muotokuvan kaksi käsiparia ovat ehkä olleetkin käytössä.

Toinenkin muotokuvan kohde paikalla

Seppo Tiitinen toimi eduskunnan pääsihteerinä vuosina 1992–2015 ja oli eduskunnan palveluksessa kaikkiaan yli 30 vuotta. Tänään hänen muotokuvansa luovutustilaisuudessa oli paikalla toinenkin entinen eduskunnan pääsihteeri Erkki Ketola.

Läsnä tilaisuudessa olivat myös eduskunnan I varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.), II varapuhemies Tuula Haatainen (sd.), kansanedustaja Maria Lohela (sin.) sekä eduskunnan nykyinen pääsihteeri Maija-Leena Paavola.

Eduskunnan taidekokoelmaan kuuluu nyt neljän pääsihteerin muotokuvat. Niistä ensimmäinen esittää vuosina 1955–1975 pääsihteerin virkaa hoitanutta Olavi Salervoa. Muotokuvan on maalannut taidemaalari Aarre Heinonen vuonna 1975. Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen toteutti pronssiin valetun muotokuvamedaljongin Eiler Hultinista, joka toimi pääsihteerinä 1975–1983. Tukiainen muovaili myös vuosina 1983–1992 pääsihteerinä toimineen Erkki Ketolan muotokuvamedaljongin.

Ja nyt Tiitinenkin on saanut muotokuvansa. Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen on arvostettu kuvataiteilija, jonka teoksia on merkittävissä koti- ja ulkomaisissa kokoelmissa. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös huomattavia julkisia veistoksia kuten talvisodan kansallinen muistomerkki Valon tuoja, joka paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla marraskuussa 2017.


Lue myös:

    Uusimmat