HS kertoo uutta tietoa salaisesta Tiitisen listasta: Listalla on myös tutkijoita

Suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen kertoo Helsingin Sanomille, että vuosien spekuloinnin kohteena olleella Tiitisen listalla on myös tutkijoita.

Seppo Tiitinen sai vuonna 1990 Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta listan Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasin kontakteista Helsingissä.

– Enemmän kuin poliitikkoja siellä oli yhteiskunnallisia asioita harrastavia henkilöitä, myös tutkijaporukkaa, Tiitinen sanoo lehdelle.

Lista on julistettu salaiseksi. Sen sisältöä on spekuloitu vuosikymmenten ajan.

Aihe nousi heinäkuun lopussa uudestaan esille, kun kokoomuksen kansanedustaja Atte Kalevavaati sosiaalisessa mediassa Tiitisen listaa julkaistavaksi. Kokoomus on kirjannut vuonna 2020 tavoitteekseen saada Tiitisen lista julkiseksi.

– Nykyään näyttää olevan muotia kaivella vanhoja asioita. Kaivellaan siis kerrankin kunnolla: Tiitisen lista pitää julkistaa välittömästi!, Kaleva kirjoitti julkaisussaan.

Kaleva vaikutti viittaavan julkaisussaan elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) tekstiviestikohuun. Helsingin Sanomat julkaisi Rydmanin vuonna 2016 silloiselle naisystävälleen lähettämiä rasistisia viestejä.

Muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) osallistui keskusteluun Kalevan tviitin alla.

– Niin. Suomessa on pantu 70 vuodeksi salaiseksi lista henkilöistä, joiden on epäilty olleen kommunistisen maan turvallisuuspalvelun kätyreitä. Mutta julkaistaan mediassa ministerien rumia yksityisviestejä 7 vuoden takaa, koska yleinen etu ja kansan oikeus tietää, Purra kirjoitti.

Seppo Tiitinen kertoi listasta hänestä kertovassa kirjassa vuonna 2018. Hän sanoi silloin, ettei muista 18 nimen listasta ketään. Hän mainitsi kuitenkin kaksi nimeä, joita listalla ei hänen muistikuvansa mukaan ollut.

– Voin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Kalevi Sorsan nimi olisi listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen kaltaisiin valtakunnantason poliitikkoihin.

Salaiseksi julistettu Tiitisen lista tulee julkiseksi vuonna 2050.

 

Lue myös:

    Uusimmat