Supon päällikkö: Tiitisen listan luovuttaminen vaarantaisi Suomen turvallisuuden

Suojelupoliisi ei ole julkaisemassa etuajassa niin sanottua Tiitisen listaa – tässä syyt 4:03
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo yksiselitteisesti, että Tiitisen listaa ei julkaista.

Supon päällikkö Antti Pelttarin mukaan Suomen turvallisuuspalvelun uskottavuus maailmalla kärsisi, jos Supo luovuttaisi Tiitisen listan ilman lupaa.

Antti Pelttarin mukaan Tiitisen listan julkaiseminen heikentäisi Suomen luotettavuutta kansainvälisten tiedusteluyhteistyökumppanien silmissä, koska tiedusteluyhteistyön periaatteisiin kuuluu, että saatuja tietoja ei luovuteta kolmannelle osapuolelle.

– Tällainen luottamuksen menetys heikentää suoraan Suomen turvallisuutta, jos kansainvälisellä tiedusteluyhteistyöllä ei olisi Suomen suojelupoliisin toimintaan täyttä luottamusta, Pelttari sanoo MTV Uutiset Livelle.

Tiitisen lista on lista ihmisistä, jotka ovat aikanaan olleet jollakin tavalla yhteydessä Itä-Saksan turvallisuuspalveluun Stasiin. Supon salaama lista on määrä julkaista vuonna 2050. Sen varhaisesta julkistamisesta on kuitenkin puhuttu jo vuosikaudet.

Pelttari sanoo, että listan julkaiseminen on vastoin tiedusteluhteistyön periaatteita.

–  Kaikki tiedonvaihto suojelupoliisin ja muiden valtioiden tiedustelupalvelujen välillä on luottamuksellista. Tiedusteluyhteistyössä saatuja tietoja ei saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle. Jos sitä periaatetta rikotaan, tulkittaisiin siitä helposti, että Supo ei ole luotettava yhteistyökumppani.

Pelttari sanoo, että listaa ei julkaista myöskään lakiin perustuen.

– Suojelupoliisin näkökulmasta lista on edelleen salassa pidettävä, ja salassapito perustuu lakiin.

Pelttari muistuttaa, että asiassa on annettu useita tuomioistuinratkaisuja - viimeisimpänä ratkaisun antoi Itä-Suomen hallinto-oikeus vuonna 2022.

"Listalla lähes myyttinen maine"

Pelttarin mukaan Supossa ymmärretään ihmisten kiinnostus. Hänen mukaansa Tiitisen lista ei kuitenkaan ole sen kummempi kuin moni muukaan vihjetieto, joita Supo saa jatkuvasti.

– Jostakin syystä tälle listalle on tullut julkisuudessa lähes myyttinen maine. Todellisuudessa se ei poikkea suojelupoliisin päivittäin käsittelemistä vihjetiedoista mitenkään.

Tiitisen lista on noussut taas julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun kansanedustaja Atte Kaleva (kok.) vaati listan julkaisua Twitter-julkaisussaan. Suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen – jonka mukaan lista on nimetty – kertoi puolestaan Helsingin Sanomille tällä viikolla uutta tietoa listasta. Hän kertoi, että listalla on myös tutkijoita, mitä ei ole mainittu julkisuudessa aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat