Ex-mies on vainonnut Tiinaa ja tämän lasta vuosien ajan – "Tuntuu ettei tämä lopu koskaan, pelottaa mihin tilanne voi pahimmillaan mennä"

Pohjois-Suomessa asuvan Tiinan (nimi muutettu) ex-mies on piinannut tätä vuosien ajan. Hän ei voi olla varma omasta tai tyttärensä turvallisuudesta. Aina olemassa pelko siitä, miten pahaksi tilanne voi mennä.

Videolla pitkäaikaisen perheväkivallan uhriksi joutunut Maria kertoo elämästään perhehelvetissä.  

Suhteen alku oli Tiinan mukaan ihanaa aikaa. Mies oli todella huomioonottava, ja naimisissa olevan parin onnen täydentäisi pian syntyvä lapsi.

– Tunsin kuitenkin sisälläni, ettei kaikki ollut kohdallaan.

Humalassa miehestä tuli väkivaltainen, ja se oli myös syy, miksi Tiina päätti erosta miehestä parin vuoden avioliiton jälkeen.

– Siinä vaiheessa en ymmärtänyt tai voinut uskoa, mitä olisi tulossa, koska jos jotakin tapahtui, niin anteeksipyytelyt olivat todella vuolaita ja lepyttelyvaihe oli sellaista huippuaikaa.

"Humalassa mies raivosi hirveästi"

Väkivaltaa esiintyi myös ihan arkisissa tilanteissa. Mies saattoi töniä, jos joku Tiinan sanoma tai tekemä asia ei tätä miellyttänyt.

– Humalassa hän saattoi raivota ihan hirveästi, käytti solvaavia nimityksiä minusta. Olin silloin raskaana, niin hän halusi, että teen abortin.

Mies pyrki hallitsemaan Tiinaa eristämällä tätä muusta perheestään ja sukulaisistaan. Väkivaltaa kohdistui myös sukulaisiin.

– Mutta hän kuittasi ne aina sillä, että hän oli humalassa. Sellaisen käytöksen jälkeen ihania tekoja ja huomaavaisuutta oli todella paljon.

Itsetuhoista käytöstä

Lopulta miehen käytös muuttui itsetuhoiseksi. Hän saattoi viillellä itseään puukolla ja kirjoittaa Tiinalle viestejä verellään.

– Rupesin pelkäämään, koska oli aivan ilmeisestä, että henkilö on epävakaa. Yritin avioliiton aikana saada hänelle apua, mutta hän ei ollut sitoutunut ottamaan lääkärin apua vastaan.

Tilanne meni niin pahaksi, että Tiina joutui hakemaan apua turvakodista. Tuolloin hän laittoi vireille myös avioerohakemuksen. Tiinan mukaan mies pyrki vielä tuossa vaiheessa vaikuttamaan siihen, että ero peruttaisiin.

– Hän vakuutti, että kaikki tulee muuttumaan. Hänen mielialansa kuitenkin heilahtelivat äärilaidasta toiseen. Oli ihania tekoja ja kauheasti lupauksia. Toinen ääripää oli, että väkivalta eskaloitui pahemmaksi. Minua saatettiin retuuttaa pitkin asuntoa.

Isä kohteli väkivaltaisesti myös pientä lastaan.

Vainoaminen alkoi erosta

Tilanteeseen ei tullut muutosta, sillä erohakemuksen myötä kaikki muuttui vain pahemmaksi. Mies alkoi vainota Tiinaa ja hänen lastaan.

– Jatkuvaa soittelua ja tekstiviestejä. Hän tuli kodin lähelle, saattoi ilmestyä täysin arvaamatta oveni taakse. Yllättäen hän myös tiesi, missä liikun lapseni kanssa.

Tiinan mukaan vainoamiseen osallistuivat myös miehen ystävät, jotka kertoivat Tiinan ja hänen lapsen liikkeistä eteenpäin.

– He ilmoittivat missä näkivät minut. Kun meidän olinpaikka paljastettiin jonkun kaverin toimesta, niin hän olikin siinä pian itse. Se aiheutti tosi hankalia ja pelottavia tilanteita. Tajusin, että siinä vainoamisringissä on mukana paljon porukkaa.

Lähestymiskiellosta ei apua

Miehellä oli lähestymiskielto Tiinaa ja lasta kohtaan. Hän kuitenkin rikkoi niitä rajattomasti, eikä niitä saatu kuriin millään.

Lähestymiskieltojen rikkominen johti toistuvien rikosilmoitusten tekemisiin. Miehellä oli myös tuomioita aikaisemmista pahoinpitelyistään. Kun rikosilmoitusten tekeminen ei tilannetta muuttanut, Tiinalle ruvettiin järjestämään järeämpiä turvatoimia.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pelotta perheväkivaltaa vastaan 6:44

Turvakiellolla hänen osoitteensa ja puhelinnumeronsa salattiin. Nämäkään toimenpiteet eivät saaneet tilannetta muuttumaan, sillä jotenkin mies oli saanut hänen osoitteensa selville.

– Mies ja hänen ystävänsä saattoivat kiertää toista tuntia pihalla, kun olin ulkoilemassa siellä lapseni kanssa. Se kuitenkin tuli selväksi, että salainen osoitteeni ja puhelinnumeroni oli paljastunut, Tiina sanoo.

Apuun tuli MARAK, joka on eri viranomaisista koostuva moniammatillinen riskiarvioryhmä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos todetaan riskin olevan suuri lähisuhdeväkivallan uusiutumiselle, mietitään toimia perheen turvaamiseen.

– Sieltä sain todella hyviä turvaohjeita, saatiin suunniteltua lapsen tapaamiseen liittyvät asiat, lähestymiskieltoasiat, ja minun henkilökohtaiseen turvaamisen välineet, Tiina kertoo.

Sosiaalityöntekijän vaihtuminen muutti tilanteen

Mukana Tiinan asioiden hoidossa on ollut myös lastensuojelu, josta alkuun kokemukset olivatkin hyviä. Asiat muuttuivat, kun perheen asioita hoitanut sosiaalityöntekijä vaihtui. Tähän asti isä oli tavannut lastaan valvotuissa olosuhteissa.

Tiinan mukaan uusi sosiaalityöntekijä ei ymmärtänyt perheen tilannetta ollenkaan.

– Hän ei ymmärtänyt väkivallasta tai vainosta mitään, ei ollut kiinnostunut tutustumaan taustoihimme ja sivuutti täysin sen, miksi olimme joutuneet turvakotiin.

Tämän seurauksena lapsen tapaamiset vapautettiin ilman valvontaa isälle. Tiina koki myös kyseisen työntekijän käytöksen syyllistävänä.

– Hän sanoi, että minun pitäisi istua alas saman pöydän ääreen tämän miehen kanssa ja saada erimielisyydet selviksi. Hänen mukaansa minun pitää kyetä olemaan isän kanssa tekemisissä lapsen takia.

– Yritin tuoda esille, että kyse on väkivallantekijästä. Hänen pitäisi ensi hoitaa omat ongelmansa ennen kuin voidaan kuvitella, että mitään järkevää voitaisiin rakentaa meidän välille.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kun nyrkki uhkaa kotona 15:00

"Ajattelin, että minun on alistuttava tähän"

Tiina sanoo, että ennen tätä isä oli käyttäytynyt ihan hyvin ja lapsen tapaamiset olivat sujuneet valvottuina hyvin. Oli kuitenkin järkytys, kun isä sai tavata lastaan ilman valvontaa.

– Jonkun aikaa meni hyvin, mutta sitten alkoi ropisemaan. Vaino alkoi uudestaan, lapseen kohdistui uudestaan väkivaltaa, ja lopulta olimme taas turvakodissa.

– Kerroimme sosiaalityöntekijälle, että lapsi kieltäytyy tapaamisista ja että häntä pelotti kohdata isä niin paljon, että pissatkin saattoivat tulla housuun. Asiaan ei siltikään puututtu. Meni toivo, ja ajattelin ettei kukaan auta minua ja minun on alistuttava tähän.

Muutaman MARAKIN kanssa pidetyn palaverin jälkeen kyseinen sosiaalityöntekijä ei jatkanut tehtävissään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pelon varjossa väkivaltaisessa lähisuhteessa 25:54

Kuuden vuoden piina jatkuu yhä

Ex-mies on piinannut Tiinaa ja hänen lastaan jo kuuden vuoden ajan. Tiinan mukaan nyt on menossa hiljaisempi vaihe, eikä mies ole ottanut suoraan yhteyttä häneen.

Miehen ystävät kuitenkin seuraavat edelleen hänen liikkeitään. Se vaikuttaa arkeen niin, että Tiina joutuu miettimään, mihin hän voi mennä yksin tai lapsensa kanssa. Jopa lapsen koulunkäyntiä on jouduttu turvaamaan.

– Tuntuu¸ ettei tämä lopu koskaan, ja pelottaa mihin tämä tilanne voi kärjistyä. En voi olla varma omasta tai tyttäreni tulevaisuudesta.

"Miksi isä on paha?"

Tiina sanoo lapsensa kärsineen ex-miehensä toiminnasta fyysisesti ja psyykkisesti.

– Olen joutunut tosi paljon vakauttamaan lastani. On puhuttu paljon siitä, miksi isä on paha ja miksi se tekee noin. Lapsi on oireillut monella tavalla. Se on ollut hirveän rankkaa äitinä, että omalle lapselle käy näin.

Toistaiseksi Tiinan lapsi ei tapaa isäänsä.

– Isä on toiminnassaan niin rajaton, että pelottaa, mihin se voi kärjistyä. Toivon syvästi, että hän tajuaisi tekojensa seuraukset ja hakisi itselle apua. Nämä kortit on niin sanotusti nähty. Koska hän ei siihen kykene, lapsi ei tapaa isäänsä.

Toisille vastaavassa tilanteessa oleville Tiina sanoo, että hakekaa aktiivisesti apua viranomaisilta.

– Vaino ei ole uhrin vika koskaan, kukaan ei saa ylittää toisen henkilökohtaisia rajoja. Viranomaisilla on velvollisuus suojella lasta ja vainon uhria. Jos systeemi pettää, sillä on todella vakavat seuraukset.

Lue myös:

    Uusimmat