Evira pelkää pienen Diego-koiran olevan uhka Suomelle – pentu joutuu tänään lopetettavaksi?

Lemmikin hankkiminen ulkomailta ei ole aivan yksinkertaista: säädökset ovat tarkat ja armottomat. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa häätää pienen Diego-koiran maasta viimeistään tänään, toinen vaihtoehto on lopettaminen.  

Turkulainen Jasmin osti ukrainalaiselta kasvattajalta pienen Diego-pennun. Kun kasvattaja oli mikrosiruttanut koiran ja huolehtinut, että sen terveys on tarkastettu, se tuli kasvattajan toimesta rajan yli Jasminin odottaessa Suomen puolella ja kuvitellen, että kaikki oli kunnossa.

Evira oli kuitenkin toista mieltä: Ukraina kuuluu korkean rabiesriskin maihin ja siksi eläin on vaarallinen Suomelle, eikä eläimen tuonnissa oltu noudatettu kaikkia määräyksiä. 

Diego on 14 viikon ikäinen pikkupentu. 

Jasminille annettiin kaksi viikkoa aikaa hoitaa eläin pois maasta, toinen vaihtoehto on viedä se lopetettavaksi tai asettaa pentu kuuden kuukauden karanteeniin. Aika loppuu tänään maanantaina vuorokauden vaihtuessa. Jasmin ei ole saanut saattajaa pienelle pennulle, eikä karanteeni ole kustannustensa vuoksi mahdollinen.  

Määräykselle on asetettu 6 000 euron uhkasakko, joka mahdollisesti määrätään maksettavaksi, mikäli oikeus päättää niin asian käsittelyn yhteydessä. 

"Luotimme kasvattajan tietämykseen"

Jasmin ymmärtää olevansa osasyyllinen, koska ei selvittänyt asiaa kunnolla, vaan luotti kasvattajan tietämykseen. 

– Oletimme että koska pentu on alle 12 viikkoa, se saa saapua Suomeen ja luotimme kasvattajan tietämykseen asiasta. Näin radikaali toiminta on kuitenkin järkyttävää, Jasminin perheenjäsen kommentoi. 

Kasvattaja olisi ollut valmis hakemaan eläimen Vaalimaalta Virosta, mutta Evira vaatii eläintä poistettavaksi nimenomaan lentoteitse Helsinki-Vantaan lentokentältä. 

Rabies tappaa vuosittain 100 000 ihmistä

– En voi kommentoida yksittäistapausta, mutta Ukraina on rabiesriskimaa. Tautivaaran vuoksi eläin on poistettava maasta mahdollisimman nopeasti, toteaa Anna-Stiina Antola Evirasta. 

Rabies, eli raivotauti, on hengenvaarallinen sekä ihmisille että eläimille ja se tappaa vuosittain maailmassa 100 000 ihmistä. Lisäksi tauti on salakavala, koska se voi olla oireeton pitkään, mutta silti tarttua eteenpäin. 

Toimenpiteet Ukrainasta tuotaville koirille ovat moninaiset ja siinä kestää useita kuukausia: eläimeen on muun muassa asennettava mikrosiru, se on rokotettava oikein ja eläimen terveyttä on seurattava useiden kuukausien ajan. 

– Uhkasakko asetetaan, jotta omistaja ryhtyisi aidosti toimenpiteisiin. Se on meidän tahtomme. Kahden viikon jälkeen uhkasakon määrä nousee, Antola kertoo. 

Antola toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät tuonnin riskit. Ukrainasta tuodaan paljon laittomia koiria, mikä on kansainvälinen ongelma. 

Se, pitääkö sakko maksaa vai ei, jää oikeuden päätettäväksi. Pienen Diegon kohtalo ei ole vielä tätä juttua kirjoitettaessa selvinnyt, omistaja yrittää saada eläintä pois maasta parhaillaan. 

Korjaus 16.12. klo 8.58: Jasmin ei tuonut Diegoa rajan yli, vaan koira ylitti rajan kasvattajan toimesta.


Lue myös:

    Uusimmat