Elena kiidätti kolme ukrainalaista koiraa Suomeen – nyt niitä uhkaa lopettaminen

Kolmea Ukrainasta Suomeen tuotua amerikancockerspanielia uhkaa lopettaminen, jos niiden papereita ei saada kuntoon tai eläimiä palautettua lähtömaahan.

Ukranalaistaustainen, mutta 19 vuotta Suomessa asunut Elena Singaevska oli päättänyt ottaa sodalta turvaan kolme Ukrainan Kiovan seudulla asuvaa koiraa. Koirat tuotiin Puolan kautta Suomeen, mutta ne jäivät jumiin Suomen Tulliin.

Singaevskan käsityksen mukaan koirilla on kaikki tuonnin ehdot, kuten sirut, lääkitykset ja rokotukset, mutta ongelma on se, että Puolan kautta tuoduilta koirilta puuttuu EU:n lemmikkieläinpassi. Kaikki tiedot ovat sen sijaan ukrainalaisissa asiakirjoissa. Suomen Tulli ei kuitenkaan hyväksy muuta kuin EU:n lemmikkielänpassin.

Singaevska kertoo, että oli pyrkinyt lukemaan kaikki ohjeet koirien ukrainalaisen omistajan kanssa tarkkaan, jotta koirat pääsisivät turvaan Suomeen. Silti he törmäsivät ongelmiin.

– Olemme kaikki shokissa, hän kertoo perheen tunteista tilanteessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

”En näe pääsyä tästä tilanteesta”

Käytännössä koirat olisivat siis säädösten mukaisia, mutta niitä koskevia tietoja ei ole oikeassa asiakirjassa. Nyt Tulli vaatii MTV Uutisten näkemässä, perjantaina annetussa päätöksessä, että koirat tulisi tiistaihin mennessä palauttaa lähtömaahan niiden lopettamisen uhalla.

Käytännössä eläinten kuljettaminen tässä aikataulussa on vaikeaa, ja taloudellisesti lapsiperheelle käytännössä mahdotonta. Pahimmillaanhan Puolan viranomainenkaan ei siirrä tietoja EU:n lemmikkieläinpassiin, vaan voisi vaatia jopa esimerkiksi koko rokotussarjan ottamista uudelleen. Vaihtoehtona on myös, että koirat pitäisi viedä pitkä ja vaikea matka sota-alueelle Ukrainaan papereiden hoitamista varten.

– Tilanne on sellainen, etten minä näe pääsyä tästä tilanteesta, Singaevska kertoo.

Singaevskaa tilanne ihmetyttää. Puolan rajalla viranomaiset olivat sitä mieltä, että kaikki on kunnossa ja koirat voivat saapua Euroopan unionin alueelle. Suomen rajalla kuitenkin tilanne oli toinen: Koirat olisivat voineet tulla maahan vain, jos Singaevska olisi pakolainen Ukrainasta. Samalla hänen käsittääkseen ukrainalaiset matkustavat lemmikkeineen ukrainalaisella lemmikkipassilla, joka koirilla on.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Kertoo halunneensa vain pelastaa koirat

Tilanne järkyttää paitsi Singaevska lapsineen, myös koirat eteenpäin antanutta ukrainalaista, joka halusi vaikean tilanteensa keskellä lähettää koiransa suojaan. Singaevska korostaa, että koirat olivat tulossa ilman maksua heille lemmikeiksi, eikä koiria ole esimerkiksi aikomusta pennuttaa.

– Halusin vain pelastaa koirat ja auttaa ihmisiä, jotka eivät voi suojella koiriaan sodan keskellä.

Nyt hänen on vaikea syödä tai nukkua, kun hän miettii, miten koirat lyhyessä ajassa voisi pelastaa.

Koirat odottavat nyt tulevaa Tullin tiloissa, ja koirat maahan tuonut lapsiperhe yrittää saada tilanteen ratkaistua. Maanantaina Singaevska aikoo soittaa Ruokavirastoon ja pyytää poikkeusta, että eläimet voisivat saada EU:n lemmikkipassin Suomessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Tulli selvittää asiaa maanantaina

Tapaus on herättänyt runsaasti huomiota Twitterissä, missä moni on vaatinut, että asia voitaisiin ratkaista niin, että koirat pääsisivät Suomeen. Moni pelkää, että terveet koirat joudutaan lopettamaan turhaan.

Tullista kerrotaan, etteivät he voi kommentoida yksittäistapausta tarkemmin. Sieltä kerrotaan kuitenkin, että sosiaalisessa mediassa kuohuttanut tapaus on tiedossa.

– Julkisuudessa keskustelua herättäneen tapauksen kohdalla asian selvittäminen jatkuu maanantaina Tullin ja tarvittaessa muiden eläinten tuonnista vastaavien viranomaisten kanssa, Tullista kerrotaan.

– Tulli ei voi kommentoida yksittäistä tapausta tarkemmin asian käsittelyn ollessa kesken, mutta yleisesti voi sanoa, että jokaisen tapauksen kohdalla selvitetään kaikki mahdollisuudet ja mahdolliset poikkeukset, jotta lemmikit pystyisivät saapumaan toivotusti perille, Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen kertoo MTV Uutisille sähköpostitse.

Lue myös:

    Uusimmat