Evira: Näin kuluttajia narutetaan – "kotimaiset kasvikset" voivatkin olla ulkomaisia

Myyjän velvollisuus on kertoa kasvisten alkuperämaa, muistuttaa Evira.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että tuoreiden hedelmien, marjojen ja vihannesten alkuperämaa on aina ilmoitettava. Ilmoittaminen on tukkukauppiaan, välittäjän ja myyjän velvollisuus. Ostajan on hyvä olla tarkkana, koska taloudellisen hyödyn vuoksi kasviksia saatetaan väittää virheellisesti suomalaisiksi.

– Irtotavarana myytäessä kaikista tuoreista marjoista, hedelmistä ja vihanneksista tulee myyntikyltissä ilmoittaa alkuperämaa. Alkuperämaa on se maa, jossa tuote on viljelty.Merkintänä on oltava selkeästi "Suomi" tai "suomalainen". Merkinnäksi ei riitä Suomen lippu, sirkkalehtimerkki tai "kotimainen", Evirasta muistutetaan.

Pakattujen tuotteiden alkuperämaa merkittävä pakkauksiin

Eviran mukaan kaikkien marjojen, hedelmien ja vihannesten pakkauslaatikoissa ja kannella suljetuissa rasioissa tulee ilmoittaa alkuperämaa.

Pakkaajan nimi ja osoite on ilmoitettava mansikoiden, omenoiden, salaattien, tomaattien, paprikoiden, päärynöiden, persikoiden ja nektariinien, sitrushedelmien, kiivien ja viinirypäleiden pakkauksissa. Selkeyden vuoksi myös muissa pakatuissa kasvistuotteissa on hyvä ilmoittaa pakkaaja.

Alkuperäepäily terveystarkastajan tietoon

Myyntipaikalla pitää olla selkeästi esillä myyntipaikan haltijan nimi ja yhteystiedot. Jos epäilet kasvisten alkuperää, ota yhteyttä oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaiseen (usein terveystarkastaja).

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset tarkastavat pistokoeluontoisesti, että kasviksista annetaan tarvittavat tiedot ja että laatu vastaa kaupan pitämisen vaatimuksia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja