Mainos

Eurovaalien tulokset julkistetaan eri maissa eri aikaan

Äänestyspäivän vaihdellessa maasta toiseen tuloksia saattaa alkaa tippua vaaliviikolla jo torstai-iltana. Suomalaiset pääsevät äänestyskoppiin vasta sunnuntaina.

Tulosten julkistamisesta vallitsee Euroopan laajuinen epätietoisuus ja jahkailu. Suomi tulkitsee lakia tiukimman mukaan ja julkistaa tulokset vasta yhdeltätoista sunnuntai-iltana

Äänestyspäivä vaihtelee maittain torstaista sunnuntaihin. Viralliset tulokset saa EU:n vaalilain mukaan julkistaa sunnuntaina klo 23, mutta EU-maiden enemmistö on lähtenyt uhmaamaan sääntöä. Esimerkiksi Hollannissa vaalipäivä on torstai, ja niin euroedustajien nimet kuin äänestysprosenttikin kerrotaan todennäköisesti jo samana iltana.

Oikeusministeriössä pelätään, että tietojen eritahtinen esiinpulpahtelu vaikuttaa äänestystuloksiin. Esimerkiksi alhaisen äänestysprosentin uumoillaan tarttuvan maasta toiseen.

Lopullisen julkistusaikataulun Suomi lyö lukkoon vasta vaaliviikolla. Ensimmäiset äänestäjät ovat liikkeellä paljon ennen sitä - ennakkoäänestys maailman meriä seilaavissa laivoissa alkaa jo huomenna.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.05.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.