Mainos

Eurooppaan valittiin vihreä presidentti – olisiko Suomessakin tilausta, Pekka Haavisto?

0:34

Euroopassa juhlittiin eilen uutta vihreää presidenttiä, kun Alexander van der Bellen voitti Itävallan presidentinvaalit täpärästi ennen oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen Norbert Hoferia. Olisiko Suomessakin tilausta vihreälle presidentille, kansanedustaja Pekka Haavisto?

– Ei tämä Suomen tilanteeseen vaikuta. Oli hienoa nähdä Van der Bellenin voittavan – hänethän nostettiin eläkkeeltä pelastajaksi. Tutustuin häneen, kun hän oli puolueen johdossa, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Pekka Haavisto kertoi.

Haavisto korosti, ettei Itävallan vihreä valinta madaltanut hänen kynnystään ilmoittautua ehdolle vuoden 2018 presidenttikisaan. Haavisto on kansan selvä suosikki Sauli Niinistön haastajaksi, jos tämä hakee jatkokautta seuraavassa presidentinvaalissa. Asia selvisi eilisessä Helsingin Sanomien kyselystä.

Haavisto nousi monien yllätykseksi Niinistön haastajaksi presidentinvaalien toiselle kierrokselle vuonna 2012, ja keräsi lopulta yli miljoona ääntä. Toiselta kierrokselta Haaviston tieltä putosivat tuolloin mm. politiikan konkari-Paavot Lipponen (sd.) ja Väyrynen (kesk.).

Haavisto on myös vihreän puolueen ykkössuosikki presidenttiehdokkaaksi, jos hän suostuu kosiskeluun. Hän on luvannut ilmoittaa aikeistaan tämän vuoden lopulla. Toistaiseksi presidenttikisaan on virallisesti ilmoittautunut vain entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka valitaan kesällä keskustan ehdokkaaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.