MTV Uutisten presidenttikysely: Tässä ovat piiripäättäjien suosikit ehdokkaiksi – SDP:ssä ykkönen vaihtunut, kokoomuksen peli auki

Stubb, Urpilainen, Rehn, Halla-aho – MTV Uutiset kartoitti neljän suurimman puolueen potentiaalisia presidenttiehdokkaita piirihallitusten jäsenille tehdyllä kyselyllä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle valitaan seuraaja vuoden 2024 presidentinvaaleissa. Vaalien ensimmäinen kierros käydään 28. tammikuuta, joten nimiruletti kiihtynee heti kevään eduskuntavaalien jälkeen ja puolueet asettavat ehdokkaansa viimeistään ensi syksynä.

MTV Uutiset kysyi neljän suurimman puolueen piiripäättäjiltä, kuka olisi mieluisin henkilö presidenttiehdokkaaksi.

Kokoomuksen vastausaktiivisuus oli 65 prosenttia (104 vastaajaa), SDP:n 61 prosenttia (91 vastaajaa), keskustan 48 prosenttia (149 vastaajaa) ja perussuomalaisten 48 prosenttia (172 vastaajaa).

Kenestä kokoomuksen ehdokas?

Kokoomuksen presidenttipeli on täysin auki. Piiripäättäjien kannatus jakautuu tasaisesti useille ehdokkaille.

Ykköspaikalle nousee entinen pääministeri, nykyisin Firenzessä EU-yliopistossa professorina toimiva Alexander Stubb. Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa hän ei pitänyt ehdokkuuspohdintoja ajankohtaisina.

– Ei ole kyllä sellaisia suunnitelmia. Olen ihan tyytyväinen akateemiseen maailmaan. Eiköhän nyt ensin katsota eduskuntavaalit, ja jos suunnitelmia muihin asioihin on, palataan niihin sitten myöhemmin, Stubb totesi MTV Uutisille.

Kakkossuosikki, entinen ministeri Paula Risikko sanoi kesällä 2020 HS:lle olevansa aivan ehdoton siinä, ettei edes harkitse ehdokkuutta. Myös entinen pääministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut, ettei lähde ehdolle.

Puolueen nykyinen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kerää pientä kannatusta, vaikka hänen nimensä ei ollut MTV Uutisten kyselylomakkeen listalla. 12 prosenttia kaikista vastaajista kirjoitti Häkkäsen nimen kohtaan "Joku muu, kuka?".

SDP:n kärkikaksikko vaihtanut järjestystä

SDP:n ykköskandidaatti oli vuosi sitten samassa kyselyssä nykyinen europarlamentaarikko Eero Heinäluoma ja kakkossijalla oli EU-komissaari Jutta Urpilainen.

Nyt osat ovat vaihtuneet: Jutta Urpilainen on SDP:n piiriväen ykkössuosikki presidenttiehdokkaaksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on mahdollisesti heikentänyt Heinäluoman osakkeita, kun hänen takavuosien Venäjään suopeasti suhtautuneet kommenttinsa ja etenkin NordStream-kaasuputkihankkeen voimakas puolustaminen näyttäytyvät nyt uudessa valossa.

Urpilainen sanoi syyskuussa Iltalehdelle, että tulee harkitsemaan ehdokkuutta "jossain vaiheessa". 

Pääministeri Sanna Marin on sanonut, ettei ole käytettävissä sosiaalidemokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Lue tarkemmin, millaisen tuloksen puolueaktiiveille tehty presidenttikysely antoi vuosi sitten: MTV:n presidenttikysely: Tässä ovat puolueiden piiriväen suosikit – SDP:ssä kaksi vahvaa, kokoomuksella yllättävä ykkönen

Keskustalla on selkeä ykkönen

Keskustan piiripäättäjillä on yksi suosikki ylitse muiden: Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Hän ei ole poissulkenut ehdokkuutta.

– Kesällä ja syksyllä on presidentinvaalien ehdokasasettelun aika. Palataan asiaan siinä vaiheessa, jos on aihetta, Rehn sanoi 17. joulukuuta Ylen Ykkösaamussa.

Tämän vuoden aikana presidenttispekulaatioihin on noussut mukaan merkittävää kansansuosiota nauttiva puolustusministeri Antti Kaikkonen. Hänen kannatuksensa kantaa kakkostilaan.

Entinen pääministeri Esko Aho sai viime vuonna samassa kyselyssä piiripäättäjiltä 16 prosentin kannatuksen, nyt hänen on tyytyminen enää kuuteen prosenttiin.

PS-väki kaipaa Jussi Halla-ahoa

Perussuomalaisten ykkösnimi on vielä keskustaakin selkeämpi.

Suuri enemmistö toivoo puolueen presidenttiehdokkaaksi sen entistä puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa.

Tammikuussa 2021 Ylellä Halla-aho sanoi, ettei halua päättää presidenttiehdokkuudestaan vielä pariin vuoteen. Samalla hän sanoi uskovansa, että tilausta ehdokkuudelle olisi. Tämän jälkeen Halla-aho ei asiaa ole erityisen näkyvästi kommentoinut.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari olisi mieluisin presidenttiehdokas pienelle osalle perussuomalaisten piiripoliitikoista, puolueen puheenjohtaja Riikka Purra vain ani harvalle.

Onko jossakin paloa Mika Aaltolaan?

Presidenttispekulaatioiden nimikaartiin on vakiintunut puoleiden ulkopuolinen kandidaatti, Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola, joten MTV Uutiset ujutti myös hänen nimensä kyselylomakkeen nimilistoihin.

Keskustan ja SDP:n piiripäättäjistä juuri kukaan ei pidä Aaltolaa suosikkinaan puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Poliittisen kentän oikealla laidalla ilmasto voisi olla hieman suopeampi: kokoomuslaisista kahdeksan ja perussuomalaisista yhdeksän prosenttia liputtaa Aaltolaa ykköseksi.

Aaltola itse twiittasi lokakuussa, ettei ole "asettumassa ehdolle nyt yhtään mihinkään", ja marraskuussa, ettei aio presidentinvaaleihin.

Tutkimuksen teki MTV Uutisten toimeksiannosta Corefiner Oy, ja se tehtiin 28.11.–22.12 välisenä aikana neljän puolueen piirihallitusten jäsenille. Tutkimuskutsut lähetettiin sähköpostilla ja vastaaminen tapahtui verkossa. Yhteystiedot poimittiin osin suoraan piirien nettisivuilta, osin piirien vastuuhenkilöiltä erikseen pyytäen.

Lue myös:

    Uusimmat