Euroopassa juonitaan hanketta Venäjää vastaan – tylyssä boikottiuhkauksessa mukana suurmaita

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat hiipimässä mukaan kansainvälisille urheilukentille. Nyt Puola ja Iso-Britannia ovat nousseet vastarintaan ja puuhaavat yhteishanketta, joka estäisi venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisen seuraaviin olympialaisiin.

Viimeaikaiset viestit Kansainvälisen olympiakomitean suunnalta ovat antaneet ymmärtää, että suuri osa KOK:n jäsenmaista olisi sen kannalla, että venäläiset ja valkovenäläiset halutaan pian takaisinkansainväliseen urheiluun. Euroopassa tämä on aiheuttanut kritiikkiä.

Puola on noussut isosti venäläisten ja valkovenäläisten paluuta vastaan. Maan urheiluministeri Kamil Bortniczuk sanoi, ettei voi kuvitella sellaista tilannetta, jossa venäläiset ja valkovenäläiset saisivat vapaasti kilpailla kansainvälisesti.

Hänen mukaansa Puola ja Iso-Britannia ovat eturintamassa tekemässä yhdessä liittoumaa, joka estäisi Venäjän ja Valko-Venäjän osallistumisen Pariisin olympialaisiin.

– Riippuu siitä, onko mahdollista luoda tehokas koalitio, johon kuuluvien maiden puuttuminen estäisi olympialaisten järjestämisen.

Puolan olympiakomitean puheenjohtaja Andrzej Krasnicki otti tiukasti kantaa asiaan.

– Ennen kuin barbaarinen sota päättyy Ukrainassa, yksikään venäläinen ja valkovenäläinen urheilija ei saisi osallistua kansainvälisiin tapahtumiin, olympialaiset mukaan lukien, Krasnicki sanoi Insidethegamesin mukaan.

Useat lajiliitot ovat jo sallineet venäläisten sekä valkovenäläisten osallistumisen kansainvälisiin kilpailuihin. Esimerkiksi tenniksessä Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ovat saaneet kilpailla jo pitkään. Jääkiekossa Venäjä ja Valko-Venäjä ovat olleet pannassa sodan alkamisesta lähtien, mutta nyt kattojärjestö IIHF:n puheenjohtaja vihjaili, että heidät halutaan takaisin kansainvälisiin peleihin.

"Mediatietojen varassa"

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto ei ole kuullut Puolan ja Iso-Britannian hankkeesta mitään.

– Ihan mediatietojen varassa. Olen sitä tässä selvitellyt, että meillä ei ole olympiakomiteoiden kautta tullut mitään kyselyä tai viestejä, Susiluoto kertoo puhelimitse.

– Viime viikolla todella monet eurooppalaiset olivat koolla nuorten olympialaisissa, eikä sielläkään mitään laajaa keskustelua ollut.

Olisiko mahdollista, että Suomi olisi tällaisessa koalitiossa mukana?

– Me olemme ajatelleet niin, että olemme meidän vahvan kantamme vahvistaneet maanantaina olympiakomitean hallituksessa, että me edelleen tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen ja sodan Ukrainassa. Meidän mielestämme aika ei ole oikea heidän palata. Ja tätä me viestitämme eteenpäin, Susiluoto vastaa.

–Ajatellen tulevaa Pariisin kisaa, niin siihen lähtökohtaisesti tulemme tekemään ratkaisut vasta sitten, kun sen aika on. Eli vasta paljon lähempänä kisaa, kun näemme mikä kansainvälinen tilanne on siinä kohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja