Euroopan yhteinen koronatodistus yhä kysymysmerkki: "Riskinä on Euroopan sirpaloituminen kansallisiin ratkaisuihin"

Eurooppa avautuu eritahtisesti - yhteinen koronatodistus yhä kysymysmerkki 1:59
Eurooppa avautuu eritahtisesti – moni maa haluaisi turismin kesäsesonkiin mennessä voimaan Euroopan yhteisen todistuksen, mutta aikataulu voi olla liian tiukka.

Suuressa osassa Eurooppaa koronarajoitukset ovat edelleen tiukempia kuin Suomessa. Viime päivinä osa maista on höllentänyt rajoituksia. Näin on tehty joko koronatodistukseen nojaten tai ilman sitä.  

Moni Euroopan maa haluaisi turismin kesäsesonkiin mennessä voimaan Euroopan yhteisen todistuksen, mutta aikataulu voi olla liian tiukka.  

Unkarissa palveluiden avaamiseen käytetyssä koronatodistuksessa ei huomioida hiljattain koronasta toipuneita tai tuoreen testituloksen saaneita, kuten Tanskassa.  

Torstaina EU-parlamentti hyväksyi kantansa Tanskan mallin tapaisesta eurooppalaisesta todistuksesta, mutta neuvotteluissa jäsenmaiden kanssa tulee kiire, jotta todistus voisi edesauttaa karanteenivapaata matkustamista kesälomakaudella. 

– Jos löydämme poliittisen ratkaisun, tekninen ratkaisu valmistuu kyllä ajoissa. Jos emme, riskinä on Euroopan sirpaloituminen yhteensopimattomiin kansallisiin ratkaisuihin, oikeusasioiden EU-komissaari Didier Reynders totesi. 

Pandemian hellittämisestä Euroopassa on vielä liian aikaista puhua, sillä useimmissa maissa ilmaantuvuusluku on yli kolmensadan ja aikuisväestöstä rokotettu vasta neljännes. 

Esimerkiksi Saksassa kolmas aalto ei ole hellittänyt toivotusti ja suuressa osassa maata tiukat rajoitukset pysyvät voimassa. Myöskään kiistakysymystä rokotettujen erivapauksista ei ole ratkaistu. 

Niin ikään Ranska on suljetussa tilassa. Tänään sallitaan maan sisäinen matkustaminen, mutta ravintolat pysyvät kiinni ja ulkonaliikkumiskielto alkaa yhä iltaseitsemältä. 

Italiassa elämä sen sijaan on ollut nyt viikon verran vapaampaa kuin kertaakaan edelliseen puoleen vuoteen. 

Lue myös:

    Uusimmat