Euroopan menestysvalmentajaan verrattu Veikkausliigan debytanttiluotsi jahtaa menestystä erityisin opein – "Jotain sellaista, mitä ei rahalla saa"

36-vuotias Ilir Zeneli debytoi Veikkausliigan päävalmentajana, kun hän lähtee johdattamaan FC Lahtea kuuden parhaan joukkoon heinäkuussa alkavalla kaudella. Menestysluotsi Antonio Conteen verrattu Zeneli haluaa tuoda joukkueeseensa oman mausteensa, joka erottaa Lahden muista kärkijoukkueista.

Zeneli siirtyi FC Lahden päävalmentajaksi marraskuussa, kun hän solmi vuoden 2021 loppuun asti ulottuvan sopimuksen lahtelaisseuran kanssa. Zeneli siirtyi Veikkausliigassa pelaavan seuran riveihin Kakkosessa pelaavasta FC Espoosta. Alku FC Lahdessa on ollut mieluinen, vaikka hyppy Kakkosesta Veikkausliigaan onkin aikamoinen.

– Uusi pesti ja uusi mahdollisuus on ollut minulle huikea. Hyvin on otettu vastaan sekä seurassa että joukkueessa, Zeneli summaa Urheilusuoran haastattelussa.

– En välttämättä sanoisi, että siinä on iso ero, jos on valmistautunut siihen. Se vaatii, että pieniin asioihin paneudutaan enemmän, vastuu johtaa ja pyörittää isompaa organisaatiota ja pyörää on enemmän harteilla. Mulla on erittäin hyvä ja ammattitaitoinen taustaryhmä, joka tukee yhtä lailla. Yhdessä me teemme, suunnittelemme ja viemme asioita eteenpäin, Zeneli kertoo.

Zenelin valmennustyyli on verrattavissa maailmalla menestystä niittäneeseen Antonio Conteen. Intohimolla ja tunteella joukkuettaan luotsaava Zeneli myöntää, että kaksikolta löytyy yhtäläisyyksiä.

– Se kunnianhimo sitä peliä kohtaan ja niiden pelaajien kanssa on varmasti yhdistäviä tekijöitä. Olen paneutunut siihen täysin ja elän sen tilanteet joukkueen ja pelaajien kanssa yhdessä. Olen heittäytynyt ja uskallan heittäytyä siihen täysillä, Zeneli kuvailee itseään.

Viime vuosina Veikkausliigan keskikastiin jumiutunut FC Lahti lähtee uuden valmentajan alaisuudessa jahtaamaan kärkisijoja. Kuuden joukkoon tähtäävän joukkueen on löydettävä erilaisia tapoja erota muista sarjan joukkueista positiivisella tavalla.

– Meidän pitää löytää jotain erityispiirteitä, mitä pystymme tuoda peliin pelaajien ja joukkueen kanssa. Jotain sellaista, mitä ei välttämättä rahalla saa. Meidän pitää kurinalaisuuden, intohimon ja joukkuepelin avulla pystymään tuomaan jotain lisää, millä pystymme haastamaan kärkijoukkueet, Zeneli listaa.

Zenelin valmennusmetodit ja pelifilosofia pääsee ensimmäistä kertaa tositestiin heinäkuussa, kun koronaviruspandemian viivästämä Veikkausliiga-kausi jälleen käynnistyy. Minkälaisen joukkueen Zeneli johdattaa alkavaan kauteen?

– Lahti tullaan tunnistamaan vauhdista, rohkeudesta ja kunnianhimosta pelin aikana.

Lue myös:

    Uusimmat