Mainos

Euron odotus käy kukkarolle

Kuluttajaviranomaiset ovat huolissaan kauppojen hintapyöristyksistä. Kauppa valmistautuu euron tuloon pyöristämällä hintoja ylöspäin, jotta niistä voidaan ensi vuonna periä pyöreä summa euroina tai sen osina.

Varsinkin käteisellä maksettavien pienempien ostosten hintoja on hivutettu pikku hiljaa ylöspäin, jotta pikkuostoksista voidaan periä euron tultua pyöreä summa. Ensimmäinen konkreettinen esimerkki tulevaa ennakoivasta hinnankorotuksesta lienee iltapäivälehtien irtonumerohintojen nosto viidestä markasta kuuteen markkaan eli yhteen euroon. Lisäksi mm. postimerkkien, elokuva- ja bussilippujen, tupakan ja jugurtin hintoja on myös pyöristetty ylöspäin.

Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitzin mukaan on kuitenkin todennäköistä, että pyöristykset otetaan käyttöön kalliimpienkin tuotteiden kohdalla. Hän kehottaakin kuluttajia olemaan tarkkana ostoksia tehdessään. Kuluttajat voivat kuitenkin myös itse vaikuttaa hintarulettiin. Mickwitzin mukaan julkisuus ja kansalaiskeskustelu ovat hyvät tapa pitää pyöristykset kurissa. Kuluttajaviranomaiset ovat aloittaneet hintojen seuraamisen, mutta pyöristelyn laajuutta on vaikea päätellä, joten valppaana kannattaa kukkaronsa kanssa olla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.