Mainos

Eurokäteinen tulee ajallaan

Eurosetelit ja -kolikot tulevat näillä näkymin käyttöön vuoden 2002 alussa, kuten on suunniteltu. Kauppa kuitenkin siirtäisi mielellään vaihtoa sopivampaan ajankohtaan.

Vähittäiskauppa on toivonut, että ajankohtaa siirrettäisiin. Vuodenvaihteessa on jouluruuhka, alennusmyynnit, inventaariot, liikkeellä olevan käteisen määrä maksimissaan ja henkilöstön kiire suurimmillaan. Kaksoishintalappujen väsäämiseen ja henkilökunnan kouluttamiseen uuden rahan käyttöön on erittäin vähän aikaa, huomauttaa kauppa. Se toivoo vaihto-operaation alkavan mieluummin loka- tai helmikuussa.

Aikansa pohdittuaan ja asianomaisia kuultuaan EU-maat ovat kuitenkin päätymässä sille kannalle, että joku muu aika kuin vuodenvaihde olisi vielä hankalampi.
Budjetoinnin, tuloslaskennan, palkka- ja taloushallinnon kannalta vuodenvaihde on selvästi helpoin ratkaisu.
Vuodenvaihdetta puoltaa myös psykologia: uusi vuosi liitetään uuden aloittamiseen ja muutoksiin, joten uuden käteisrahan ilmestyminen tuntuisi silloin ihmisistä luontevammalta, valmistelijat arvelevat.

EU-maiden on määrä tehdä lopullinen päätös ajankohdasta vielä tämän vuoden aikana. Siirtymäaika on puoli vuotta, joten viimeistään kesäkuun lopussa 2002 markat poistuvat käytöstä. Suomen Pankki lunastaa niitä takaisin vielä kymmenen vuoden ajan.
Tilivaluuttana eurot ovat olemassa jo vuoden 1999 alusta, mutta uusien setelien ja kolikoiden valmistaminen vie oman aikansa. Finanssineuvos Seppo Moisio arveli perjantaina, että käytännössä siirtymäaika on selvästi lyhyempi. Markat imuroidaan pois markkinoilla sitä mukaa kun ne kiertävät.

Kolikot valmiiksi

Ennen vuodenvaihdetta pitäisi myös julkistaa suomalaisten eurokolikoiden kansallinen puoli. Päätös on valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) kädessä.
Muutamat muut Emuun aikovat maat ovat jo julkistaneet omat kansalliset kruunapuolensa; Belgiassa niihin tulee kuningas Albert II:n pää, itävaltalaisiin lantteihin lyödään muun muassa edelweiss-kukkia ja säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin kuva.
Kaikki eurokolikot kelpaavat eri kuvista huolimatta kaikissa muissa Emu-maissa. Kolikoiden yhteinen europuoli julkistettiin kesäkuussa, Amsterdamin huippukokouksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.