Euro on venäläisturisteille nyt ennätyskallis: "Nyt katsomme kaupassa hintaa"

Venäläisturistit vähentävät kulutustaan 1:59

Venäläisturistit eivät kuluta enää samalla tavalla kuin vuosi sitten. Syy varovaiseen shoppailuun on ruplan kiihtyvä syöksykierre.

Ruplan kurssi jatkaa laskuaan, ja yhdellä eurolla saa jo lähes 59 ruplaa. Se on 15 ruplaa enemmän kuin vuosi sitten.

– Euro on hyvin kallis. Ennen tulimme tänne kaksi kertaa kuussa, mutta nyt täytyy säästää, sanoo Valerija Kravtsova, joka on saapunut Helsinkiin Pietarista. 

-Nyt emme enää osta kaikkea, vaan katsomme kaupassa hintaa.

Rahaa pitää jäädä ruokaan

Yksi syy vähemmälle kulutukselle on myös se, että kotona Venäjällä rahan käyttöä pitää suunnitella entistä tarkemmin.

– Ruokakorin hinta on noussut viimeisen puolen vuoden aikana lähes 30 prosenttia, tai no, ainakin 25 prosenttia, kertoo Aleksandr Papov.

Papov on saapunut Suomeen Kamtsatkan niemimaalta, ja vierailee Helsingissä ensi kertaa. Hänen mukaansa raha ei ole hänelle ongelma, sitä pitää vain ottaa mukaan tarpeeksi. 

-Uskon, että ruplan heikko kurssi on vain väliaikainen ongelma. Viimeistään uuteen vuoteen mennessä se kyllä tasaantuu.

Venäläiset vähenevät

Kravtsova ja Papov eivät ole ainoita hintoja pohtiva venäläisturisti, sillä Suomeen saapuvien turistien määrä on laskenut koko vuoden. Suomessa yöpyvien venäläisten määrä laski Tilastokeskuksen mukaan tammi-elokuussa lähes 15 prosenttia.

Syitä on monia: ruplan kurssin lisäksi matkustamiseen vaikuttavat Venäjän sisäiset tekijät, kutan valtionvirkamiehille asetetut matkustusrajoitteet. Venäjä on listannut maita, joihin virkamiehet eivät saa matkustaa, ja myös Suomi on listalla. 

Lisäksi kesän aikana useita suuria matkatoimistoja hakeutui konkurssiin. Konkurssien tapahtuessa monia turisteja jäi jumiin ulkomaille. Tapauksista uutisoitiin näyttävästi Venäjällä, ja luottamus matkanjärjestäjiin laski.

Matkailun edistämiskekus ennustaa Suomen matkailulle vielä heikompia aikoja: keskuksen arvioiden mukaan venäläisiä turisteja saapuu uuden vuoden sesongin aikoihin Suomeen lähes viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat