EU yritti taivutella Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Venäjään, kertoo Eurooppa-kirjeenvaihtaja

EU ja Kiina neuvottelevat sodasta ja rahasta 4:32
EU ja Kiina neuvottelevat sodasta ja rahasta huippukokouksessa.

EU:n ja Kiinan johtajat keskustelivat Pekingin huippukokouksessa kauppasuhteistaan. Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalaisen mukaan EU yritti saada Kiinaa vaikuttamaan Venäjään sodan lopettamiseksi.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalaisen tietojen mukaan EU:n pyrki Pekingin huippukokouksessa vakuuttamaan Kiina siitä, että maan kannattaisi käyttää vaikutusvaltaansa Venäjään sodan lopettamiseksi Ukrainassa. 

Kiina ei ole tähän mennessä tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, vaan on kasvattanut kaupankäyntiään Venäjän kanssa. 

– Nyt näyttää kuitenkin siltä, että EU ei tässä tavoitteessaan onnistunut kokouksessa. Kiinan ulkoministeri kommentoi kokouksen jälkeen, että ”jotkut yrittävät saada Kiinaa vaikuttamaan Venäjään tässä asiassa, mutta Venäjä on itsenäinen valtio, ja presidentti Putin tekee päätöksensä, kuten itse parhaaksi näkee”, Puumalainen kertoo.

Puumalaisen mukaan EU:n ja Kiinan johtajat olivat molemmat halukkaita tasapainottamaan kauppasuhteitaan.

– Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on saanut EU-maat heräämään siihen, että ne ovat monissa asioissa hyvin riippuvaisia Kiinasta. 

Hänen mukaansa EU:ta kuitenkin närästää EU-maiden yritysten huono kilpailuasetelma kiinalaisiin yrityksiin verrattuna Kiinan markkinoilla.

– Kiinaa puolestaan on närästänyt EU:n kaavailemat vientirajoitukset Kiinaan, Puumalainen sanoo.

Puumalaisen mukaan Kiinan EU-suhteita hiertää myös se, että Euroopan komissio on aloittanut tutkinnan kiinalaisten sähköautojen saamista valtiontuista, mikä voi mahdollisesti johtaa rangaistustulleihin. 

"Kilpailun on oltava reilua"

Euroopan komission johtaja Ursula von der Leyenin sanoi huippukokouksessa, että EU pyrkii jatkossa tasapainottamaan Kiinan ja EU:n välisen kaupan epätasapainoa.

– Poliittisesti Euroopan johtajat eivät pysty sallimaan sitä, että teollisuuttamme heikennetään epäreilulla kilpailulla, Leyen sanoi kokouksessa.

– Pidämme kilpailemisesta. Se tekee meistä parempia ja alentaa hintoja. Se on hyväksi kuluttajillekin, mutta kilpailun on oltava reilua, Leyen lisäsi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin mukaan Kiinalla on asiassa erityinen velvollisuus, sillä Venäjän aloittama sota Ukrainaan epävakauttaa koko maailmantaloutta.

Lue myös:

    Uusimmat