Josep Borrell: EU:n ulkoministerit seisovat Kiina-riippuvuuksien vähentämisen takana – Myös Putinille lähti selvä viesti

EU-maiden ulkoministerit seisovat kriittisten Kiina-riippuvuuksien vähentämisen takana, kertoo EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell puhui tiedotustilaisuudessa Steningen linnan edustalla Tukholman ulkopuolella yhdessä Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin kanssa ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen.

Borrell sanoi kysyttäessä, että näkemyksissä EU-alueen Kiina-politiikan yksityiskohdista voi olla eroja, mutta linjan riippuvuuksien vähentämisestä hyväksyvät kaikki.

–  Meidän on tehtävä yhteistyötä Kiinan kanssa monilla rintamilla monissa asioissa. Ja samalla meidän on kilpailtava Kiinan kanssa ja vähennettävä riippuvuuksiamme, kun nämä riippuvuudet kasvavat liian suuriksi ja näyttävät riskialttiilta, hän sanoi.

Sekä Borrell että Billström painottivat, että EU:n suhtautuminen Kiinaan riippuu myös siitä, miten Kiina käyttäytyy. Borrell sanoi, etteivät suhteet Kiinaan voi pysyä samanlaisina, jos se ei käyttäydy rakentavasti liittyen Venäjän hyökkäyssotaan.

Borrell myös sanoi, että EU:n suhtautuminen yhden Kiinan politiikkaan pysyy johdonmukaisena.

– Haluamme tehdä yhteistyötä Kiinan ja Yhdysvaltojen kanssa ylläpitääkseen status quon ja lieventääkseen jännitteitä Taiwanin salmessa, joka on tärkeä maailmankaupalle ja erityisesti meille.

Kiinan ulkoministeri Qin Gang oli tänään vierailulla Norjassa, jossa hän varoitteli uutistoimisto AFP:n mukaan EU:ta viemästä tilannetta kylmän sodan kaltaisiin asetelmiin. Tämä vaurioittaisi hänen mukaansa vakavasti EU:n ja Kiinan välisiä suhteita ja yhteistyötä ja olisi vielä tuhoisampaa kuin aiemmin.

Viesti Vladimir Putinille

Toisena keskeisenä aiheena kokouksessa oli tuki Ukrainalle ja paine Venäjälle sen hyökkäyssodan takia. Borrell sanoi haluavansa lähettää Venäjän presidentille Vladimir Putinille selvän viestin.

– Ei ole, eikä tule olemaan väsymystä. Tuemme Ukrainaa niin paljon kuin Ukraina tarvitsee, niin kauan kuin tarvitaan.

Ulkoministerien on määrä jatkaa huomenna keskusteluja yhdessä indopasifisen alueen ulkoministerien kanssa. Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ottaa osaa kokoukseen.

Lue myös:

    Uusimmat