Asiantuntijan mukaan Venäjä on Kiinan puolesta lännelle räksyttävä koira, joten Kiinalle Ukrainan sodan jatkumisesta on silkkaa hyötyä.
EU:n ja Kiinan johtajat tapaavat torstaina Pekingissä samaan aikaan, kun unionin ja Kiinan suhteet ovat hyvin kireässä vaiheessa.
Tapaamisen on tarkoituksena juhlistaa Kiinan ja EU:n 50-vuotisia suhteita, mutta juhlatunnelma on kokouksesta varsin kaukana. Unionin ja Kiinan suhteet ovat tällä hetkellä hyvin kireät ja muuttumassa entistä vaikeammiksi.
Välejä ovat kiristäneet muun muassa kiistat Ukrainan sodasta ja kauppasuhteisiin liittyvistä asioista. Tästä kertoo sekin, että alun perin kaksipäiväiseksi huippukokoukseksi Brysseliin suunniteltu tapaaminen on tiivistetty yhden päivän tapaamiseksi Pekingissä, ennen kaikkea Kiinan vaatimuksista.
Eräs korkea EU-diplomaatti tiivistikin toimittajille olevan jo itsessään saavutus, että tapaaminen ylipäätään järjestetään. Siksi kokouksesta ei myöskään odoteta suuria yhteisiä julkilausumia.
Kiinalle Venäjä on räksyttävä koira
Yksi repivä asia Kiinan ja EU:n suhteissa on luonnollisesti sota Ukrainassa. Siinä missä EU tukee Venäjää vastaan puolustautuvaa Ukrainaa, Kiina taas mahdollistaa Venäjän hyökkäyssodan jatkumista.
Valtaosa Venäjän aseteollisuuden tarvitsemasta kehittyneestä teknologiasta kulkee Kiinan kautta.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi muutama viikko sitten suoraan, että Kiina mahdollistaa Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan.
– Voimme sanoa, että Kiina tosiasiassa mahdollistaa Venäjän hyökkäyssodan, emmekä voi hyväksyä sitä, von der Leyen sanoi puhuessaan EU-parlamentille.
Brysseliläisen ajatushautomon Bruegelin vanhempi asiantuntija, ekonomisti Alicia Garcia-Herrero sanoo STT:lle, että Kiinalle hyödyllisintä ei ole Venäjän voitto, vaan pitkittynyt sota Ukrainassa.
Hän kuvailee Venäjää koiraksi, joka hoitaa räksyttämisen länteen Kiinan puolesta ilman, että Kiinan tarvitsee itse tehdä mitään. Siksi on erittäin epätodennäköistä, että Kiina pyrkisi aktiivisesti konfliktin päättämiseen.
– Ukrainan sota on mahdollisuus Kiinalle. Kiinalla on Venäjän kaltainen iso maa, joka heikentää länttä sen puolesta, ja Kiina voi itse pysyä taustalla, hän sanoo.
South China Morning Postin tietojen mukaan Kiinan ulkoministeri Wang Yi olisi itsekin myöntänyt EU:n ulkosuhteiden korkealle edustajalle Kaja Kallakselle, että Kiinan kannalta Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainaan on hyödyllistä, sillä se pitää Yhdysvaltojen huomiota kiinni Ukrainassa Kiinan sijasta. Myös STT:n tietojen mukaan tieto Wangin kommenteista pitää paikkansa.
Kaupankäyntijännitteet
Lisäksi EU:lla ja Kiinalla on erinäisiä kaupankäyntiin liittyviä jännitteitä.
EU käy kilpailua Kiinan kanssa, ja samalla EU on ollut huolissaan riippuvuudestaan kiinalaisista raaka-aineista. EU:n odotetaankin tekevän lähikuukausina toimia, joilla se voi suojella markkinoitaan paremmin kilpailulta Kiinan kanssa.
Garcia-Herreron mukaan EU:n täytyykin valmistautua entistä vaikeampaan suhteeseen Kiinan kanssa. Hän huomauttaa, että Kiina on tarkkaillut eurooppalaista teollisuutta jo vuosia ja kopioinut siitä itselleen parhaat palat.
– EU:n on nyt suojeltava itseään ja teollisuuttaan, koska Kiinan tarkoituksena ei ole vähentää teollista kapasiteettiaan, pikemminkin päinvastoin. EU:n on myös pohdittava, miten se voi parantaa kilpailukykyään.
Garcia-Herrero arvioi olevan myös parempi, ettei tapaamisesta synny mitään suuria yhteisiä julistuksia.
– Uskon, että Kiina haluaisi kokouksesta yhteisen lausunnon ilmastonmuutoksen torjunnasta, Garcia-Herrero sanoo.
Garcia-Herreron mukaan tähän ei kuitenkaan tule suostua. Ei siksi, ettei ilmastonmuutoksen torjunta olisi tärkeää, vaan muiden riskien vuoksi.
– Kiina todennäköisesti haluaisi tämän kautta osoittaa Yhdysvaltoja sormella ja näyttää, että maa on suurvalta, joka ei sitoudu ilmastotoimiin. Olisi aika varmaa, ettei Donald Trump pitäisi tästä, mikä olisi taas riski EU:n ja Yhdysvaltojen suhteille.
Uutista päivitetty 23.7. kello 8.50: Otsikkoa muutettu.