Euroopan vaarallisimmaksi kutsutussa ydinlaitoksessa paheneva vuoto

Brittilehti The Guardian paljastaa, että Euroopan vaarallisimmaksi kutsutussa ydinlaitoksessa Sellafieldissa on paheneva vuoto.

Vuodon kerrotaan tulevan valtavasta radioaktiivisen jätteen siilosta, ja voi aiheuttaa terveysriskin suurelle määrälle ihmisiä. 

Vuoto on jatkunut jo kolme vuotta. Huoli rapistuvan rakennuksen turvallisuudesta sekä halkeamat myrkyllisen lietteen säiliössä ovat aiheuttaneet diplomaattisia jännitteitä muun muassa Yhdysvaltojen, Norjan ja Irlannin kanssa, jotka pelkäävät Sellafieldin epäonnistuneen ongelmien hallitsemisessa. 

Halkeamia on syntynyt myös betoni- ja asfalttipinnoitteeseen, joka peittää valtavan ydinlietettä varastoivan lammikon. 

Nämä huolenaiheet tulevat esiin Nuclear Leaks -julkaisussa, joka on Guardianin vuoden kestänyt tutkimus. Se käsittelee ongelmia, jotka ulottuvat tietoverkkohakkerointiin, radioaktiiviseen saastumiseen ja myrkylliseen työkulttuuriin valtavassa ydinjätteen kaatopaikassa.

Sellafield sijaitsee kuuden neliökilometrin laajuisella alueella Cumbrian rannikolla Iso-Britanniassa ja työllistää 11 000 ihmistä. Ydinlaitos varastoi ja käsittelee aseohjelmista sekä ydinvoimantuotannosta peräisin olevaa ydinjätettä. Sellafield on Euroopan suurin ydinjätelaitos. 

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

IAEA julkaisi Zaporizhzhja-raporttinsa – tykkituli oli tehnyt reiän ydinpolttoainevarastoon 0:24
Katso myös: Sellafield ei ole ainoa murheenkryyni Euroopan ydinlaitoksista. Venäläismiehittäjien valtaama Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa on yksi IAEA:n suurimmista huolenaiheista. 

Laitos kärsinyt pahoista teknisistä ongelmista

Britannian pahin ydinturma tapahtui Windscalen ydinvoimalassa 1957. Tuolloin syttynyt tulipalo johti reaktorin ytimen sulamiseen. Kyseinen Windscale tunnetaan nykyään nimellä Sellafield. 

Norjan viranomaiset ovat huolissaan siitä, että uusi onnettomuus laitosalueella voisi johtaa siihen, että lounaistuulet kuljettaisivat radioaktiivisia hiukkasia Pohjanmeren yli, millä voisi olla tuhoisia seurauksia Norjan elintarviketuotannolle ja eläimistölle. 

Nimettömänä pysyttelevä vanhempi norjalainen diplomaatti kertoi Guardianille, että heidän mielestään Oslon olisi tarjottava apua laitoksen rahoittamisessa, jotta sitä voitaisiin käyttää turvallisemmin

– Jotain niin vaarallista laitosta hoidetaan pienellä budjetilla ilman avoimuutta.

Syytöksiä Kiinan hakkeroinnista

Yksi huolenaihe laitoksessa on epäilyt hakkeroinnista. The Guardianin mukaan ydinvoimalassa olisi havaittu tietoturvaloukkauksia jo vuonna 2015, jolloin asiantuntijat huomasivat, että tietoverkkoihin oli upotettu haittaohjelmia. 

Brittilehti on saanut selville, etteivät viranomaiset tiedä tarkalleen, milloin tietojärjestelmiin hyökättiin ensimmäisen kerran.

Ydinvoimala on kiistänyt Guardian-lehden väitteet, joiden mukaan Venäjään ja Kiinaan liittyvät ryhmät olisivat hakkeroineet sen tietoverkkoja.

Energiaministeri Claire Coutinho on vaatinut selitystä Sellafieldin väitetystä verkkohyökkäyksestä, kertoo BBC.

Coutinho kirjoitti Nuclear Decommissioning Authority (NDA) -virastolle "vakavista ja huolestuttavista" väitteistä pyytäen, että asiaan kiinnitetään "kiireellisesti huomiota".

Lue myös:

    Uusimmat