EU yhtenäistämässä terrorismin vastaista taistelua

EU-maat tehostavat keskinäistä yhteistyötään terrorismin vastaisessa taistelussa. Tänään, päivää ennen EU:n ylimääräistä huippukokousta, Brysselissä ovat koolla EU:n sisä- ja oikeusministerit.

Tampereella sovittiin jo kaksi vuotta sitten periaatteista taistelussa kansainvälistä terrorismia vastaan. Yhdysvaltain tapahtumat ovat nyt panneet vauhtia asian käsittelyyn. Brysselissä koolla olevat EU-maiden sisä- ja oikeusministerit saavat eteensä komission lakiehdotukset, joilla on tarkoitus harmonisoida eri maiden lakeja ja tehostaa EU-maiden yhteistyötä.

Kaiken pohjaksi komissio esittää määritelmän siitä, mitä terrorismi on, sillä tähän saakka vain kuuden EU-maan lainsäädäntö on ylipäätään sisältänyt terrorismi-käsitteen. Esimerkiksi Suomen lainsäädäntö ei termiä tunne.

Lisäksi komissio esittelee lakitekstin, joka tekee mahdolliseksi terroristien nopean luovuttamisen EU-maasta toiseen nykyisen raskaan ja aikaa vievän menetelmän tilalle.

EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Belgia puolestaan aikoo tänään tähdentää muille jäsenmaille sitä, kuinka tärkeää on välittää nykyistä paremmin tietoja Haagissa sijaitsevalle Europolille. Belgian pyynnöstä Europol on perustanut kriisiryhmän uusien terrori-iskujen ennakoimiseksi Yhdysvaltain attentaattien jälkeen. Ministerien on määrä keskustella tänään myös siitä, miten saatuja tietoja voidaan välittää edelleen Yhdysvalloille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat