Mainos

EU-virasto ei usko rokotteen ja narkolepsian yhteyteen

Euroopan lääkevirasto ei ole vielä vakuuttunut narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen yhteydestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väliraportti ei EMAn mielestä osoita vielä syy-yhteyttä rokotteen ja narkolepsian välillä.

Arviointia tekevä viranomainen kaipaa vielä tarkempia analyysejä, joten se ei ole valmis esittämään muutoksia rokotteen käyttösuosituksiin. Jatkotutkimuksia tehdään nyt yhdeksän EU-maan terveysviranomaisten yhteistyönä. Tästä tutkimuksesta odotetaan tuloksia kesäkuun loppuun mennessä.

Epäilyä herättää erityisesti se, että Pohjoismaiden ulkopuolella ei ole havaittu vastaavaa narkolepsian yleistymistä. Esimerkiksi Kanadassa ei ole merkkejä narkolepsian lisääntymisestä, vaikka siellä sama rokotetyyppi on ollut laajassa käytössä.

THL:n väliraportin mukaan narkolepsian riski oli rokotetuilla lapsilla ja nuorilla yhdeksänkertainen. Tutkimuksessa verrattiin rokotettuja ja rokottamattomia 4-19-vuotiaita lapsia ja nuoria viime ja edellisvuoden aikana.

EMAn mielestä THL:n tutkimus oli hyvin suunniteltu, mutta siinä ei ole voitu pureutua kaikkiin mahdollisiin riskitekijöihin. Yhtenä mahdollisuutena on pidetty jotain paikallista ympäristö- tai perintötekijää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.