Mainos

EU vaatii Suomelta päästöleikkauksia

EU vaatii Suomea leikkaamaan lähivuosien päästöoikeuksia. EU on vaatinut leikkauksia myös muilta mailta, mikä pudottaa pohjan päästökaupalta. Metsäteollisuus on ilmoittanut, ettei sa tingi päästömääristään.

EU-komissio vaatii, että Suomi leikkaa yrityksille lähivuosiksi myönnettäviä päästöoikeuksia. Päästöoikeuksia pitää myöntää viisi prosenttia esitettyä vähemmän. Leikkaus on pienempi kuin useilla muilla mailla.

Suomi oli esittänyt, että päästökaupassa mukana olevat yritykset saisivat keskimäärin 39,6 miljoonaa tonnia hiilidioksidin päästöoikeuksia vuosina 2008-2012. Komissio rajasi määrän 37,6 tonniin.

Suomen hallitus oli etukäteen jo varautunut EU:n päätökseen. Vaaditut leikkaukset toteutetaan todennäköisesti siten, että päästöoikeuksia otetaan pois saastuttavilta lauhdevoimaloilta.

Komissio on hylännyt viime kuukausina useiden maiden päästöoikeussuunnitelmia, koska ne ovat olleet liian avokätisiä. Jos päästöoikeuksia on markkinoilla liikaa, hiilidioksidipäästöt eivät vähene toivotusti. Samalla EU:n päästökaupalta putoaa pohja pois.

Metsäteollisuus ei halua tinkiä päästöoikeuksistaan

Metsäteollisuus ei halua tinkiä päästömääristään. Metsäteollisuus ry:n mukaan päästöoikeuksien vähentäminen nostaa teollisuuden kustannuksia ja heikentää kilpailukykyä. Se muistuttaakin, että hallitus on luvannut ottaa huomioon maailmanmarkkinoilla toimivien vientiyritysten toimintaedellytykset päästökaupan kansallisessa soveltamisessa.

Euroopan komissio vaati tänään Suomea vähentämään esittämiään päästöoikeuksia runsaalla viidellä prosentilla.

Metsäteollisuus ry:n energiapäällikön Stefan Sundmanin mukaan metsäteollisuuden osalta on kuitenkin pysyttävä niissä päästöoikeuksissa, jotka Suomi alun perin esitti komissiolle. Hän sanoo, että metsäteollisuus on jo laskenut hiilidioksidipäästönsä alle Kioton sopimuksen velvoitteiden, vaikka tuotannon määrä on samaan aikaan kasvanut noin 40 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.