Mainos

EU vaatii lisätietoja Suomen rahankäytöstä – ministeri Orpo kertoo, miten vastasi komissiolle

EU:n komissio on pyytänyt Suomelta lisätietoja ensi vuoden alustavasta talousarviosuunnitelmasta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo MTV Uutisille kirjoittamassaan kolumnissa, että pyyntöön suhtaudutaan vakavasti. 

Tässä on Petteri Orpon MTV Uutisille kirjoittama kolumni kokonaisuudessaan:

EU-komissio pyysi eilen lisätietoja Suomen julkisesta taloudesta. Syy on se, että elämme yli varojemme. Tarkat luvut löydät tämän tekstin lopusta. Suomella on velkaa yli 110 miljardia vuoden 2017 lopussa. EU on syystä huolissaan, eikä komission pyyntö tullut yllätyksenä. Emme noudata sääntöjä, joita olemme itse olleet luomassa. Sääntöjen perimmäinen tarkoitus on suojella kansalaisia huonolta taloudenpidolta.

Kurssi on korjattava, kun asiat ovat vielä omissa käsissämme. Meidän on kyettävä toteuttamaan uudistuksia, jotka parantavat talouden jämähtäneitä rakenteita. Me tiedämme, mitä on tehtävä. Tämä hallitus on onnistunut ja tehnyt paljon, mutta tarvitaan vielä paljon lisää. Hallitusohjelmasta löytyy hyvät askelmerkit.

Tehdään turvallisia, harkittuja ja parhaaseen tietoon perustuvia uudistuksia. Annetaan mahdollisimman monille tilaisuus tehdä töitä. Tehostetaan tutkimukseen ja opetukseen käytettävien raho-jen käyttöä. Lasketaan työllistämisen kynnyksiä. Tehdään työn tekemisestä aina kannattavampaa kuin joutenolosta. Puretaan kasvua hidastavia ja ihmisten elämää haittaavia sääntöjä. Vapautetaan kilpailua säännellyillä aloilla. Muistetaan kaikessa veronmaksajien rahojen käytössä menokuri. Tehdään yritysverotuksesta kannustavampi. Näillä uudistuksilla päästään alkuun, mutta monia muitakin tarvitaan. Hallitusohjelman suuret tavoitteet ovat oikeat.

Vastasin komission kyselyyn tänään. Avasin vastauksessa hallituksen jo päättämiä ja valmistelussa olevia uudistuksia. Tärkein osa vastausta on se, että hallituksen puolivälitarkastelussa olemme valmiita tarvittaviin uusiin päätöksiin. Valtiovarainministerinä tulen pitämään kiinni Suomen julkisen talouden kestävyydestä. Säästöohjelmasta pidetään tiukasti kiinni. Sipilän hallitus on luvannut laittaa Suomen asiat kuntoon. Tuo lupaus on pidettävä.

Jos emme kykene kääntämään suuntaa, vaarana on, että talouden tila hiipuu edelleen ja nakertaa vaurauttamme vuosi vuodelta pitkälle tulevaan. Tämä johtaa lopulta siihen, että vaurautemme ei riitä laajaan hyvinvointiin. Työttömyys säilyy korkealla, näköalattomuus leviää, palvelut heikkenevät ja lopulta mahdollisuuksien tasa-arvo järkkyy. Minä en tahdo tuollaista Suomea. Tahdon, että kaikki pysyvät mukana, myös nopeassa muutoksessa.

Suomen on kyettävä tarjoamaan turvallisen elämän mahdollisuudet kaikille. Olisi epäreilua jättää tuleville sukupolville Suomi huonommassa kunnossa – velkaisempana ja epätasa-arvoisempana – kuin olemme sen itse saaneet. Nyt ei ole syytä lamaantua, vaan sisuuntua entisestään. Suomi on edelleen maailman parhaita maita! Meillä on kaikki edellytykset olla sitä myös tulevaisuudessa. Tehdään määrätietoisesti harkittuja uudistuksia – turvallinen muutos.

Petteri Orpo
Valtiovarainministeri
Kansanedustaja
Kokoomuksen puheenjohtaja

*Suomi rikkoo EU:n vakaussääntöjä. Rakenteellinen jäämämme heikkenee. Tänä vuonna se on -1,2 %/BKT ja heikkenee ensi vuonna arviolta -1,6 %:in, kun sen pitäisi tavoitteen mukaan vahvistua vähintään 0,6 %. Ero tavoitteeseen on siis 1 %/BKT. Ensi vuonna julkinen velka on arviolta 66,7 %/BKT, kun vakaus- ja kasvusopimuksen raja on 60 %/BKT.

Orpon vastauksen komissiolle voit lukea valtiovarainministeriön sivuilta

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja