Mainos

EU: Turkin vaalien oltava demokraattiset

Turkin parlamentti äänestää maan uudesta presidentistä ensimmäisen kerran ensi maanantaina.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn kehottaa Turkkia noudattamaan demokratian pelisääntöjä tulevissa presidentinvaaleissa.

- On tärkeää, että tulevat presidentinvaalit pidetään noudattaen kaikkia demokratian ja oikeusvaltion periaatteita, Rehn sanoi.

Rehnin mukaan heinäkuussa pidetyillä parlamenttivaaleilla oli tärkeä merkitys maan poliittisen tilanteen vakauttamiselle.

- Jos katsotaan taaksepäin viime kevääseen, niin Turkin presidentinvaalien silloista vaihetta häiritsivät ensinnäkin opposition boikotti, armeijan poliittinen interventio ja myös perustuslakituomioistuimen päätös. Siinä tilanteessa, huhti- toukokuun vaihteessa, oli tärkeää, että pääministeri Erdogan ilmoitti heti ennenaikaisten parlamenttivaalien pitämisestä.

- Ne olivat vapaat ja rehelliset vaalit, jotka täyttivät kaikki kansainväliset standardit. Vaalit auttoivat vakauttamaan poliittista tilannetta. Nyt on tärkeää, että myös tulevat presidentinvaalit toteutetaan samalla tavalla.

"Güliä arvostetaan Euroopassa"

Rehnin mukaan EU odottaa vaalien sujuvan hyvin.

- EU:lla ei ole syytä olettaa, että armeija tai mikään muukaan taho puuttuisi Turkin parlamentissa käynnissä olevaan kansanvaltaiseen prosessiin. Presidentin valinta on nyt tietenkin Turkin parlamentin käsissä. Luotan siihen, että Turkin parlamentti kykenee valitsemaan uuden presidentin kaikkien demokraattisten pelisääntöjen mukaisesti.

Rehnin mukaan vaalien toistaiseksi ainoaa ehdokasta, ulkoministeri Abdullah Güliä arvostetaan Euroopassa.

- Gül tunnetaan Euroopassa Turkin ulkoministerinä, joka on tehnyt paljon Turkin EU-tien raivaamiseksi. Güliä arvostetaan myös edellisen hallituksen pääministerinä ja varapääministerinä.

- Pääministeri Erdoganin hallitus on toteuttanut hyvin merkittäviä oikeudellisia ja taloudellisia uudistuksia, joilla on parannettu turkkilaisten kansalaisvapauksia ja nostettu heidän elintasoaan. Samalla on tehty sellaisia uudistuksia, jotka ovat tuoneet Turkkia lähemmäs EU-jäsenyyttä, ja jotka mahdollistivat jäsenyysneuvottelujen käynnistämisen pari vuotta sitten, Rehn muistuttaa.

Turkin parlamentti äänestää maan uudesta presidentistä ensimmäisen kerran maanantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.