Mainos

EU-tuomioistuin: Suomi saa kieltää alkoholin etämyynnin

Suomi voi kieltää kokonaan alkoholin etämyynnin. Näin tulkitsee sosiaali- ja terveysministeriö EU-tuomioistuimen tuoretta päätöstä.

Tuomioistuin katsoi, ettei Suomen alkoholilaissa oleva etämyynnin kielto ole EU-oikeuden vastainen. Etämyynti tarkoittaa muun muassa alkoholin tilaamista netin kautta toisesta EU-maasta, niin että kuljetuksen järjestää myyjä. 

Juttu hovin ratkaistavana

Päätöksen taustalla on niin sanottu Alkotaxi-juttu, jossa virolainen yhtiö toimitti alkoholia suoraan suomalaisasiakkaiden kotioville. Helsingin käräjäoikeus katsoi järjestelyn laittomaksi.

Virolaismies sai käräjillä tuomion veropetoksesta ja alkoholirikoksesta, ja hovioikeus pyysi EU-tuomioistuimelta kantaa siihen, voiko alkoholin kotiinkuljettaminen olla kiellettyä vai rikkooko se tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta.

Alkotaxin puolustus eri mieltä

Alkotaxin oikeusavustajan Petteri Snell on eri mieltä tämänpäiväisen tuomion tulkinnasta. 

Snellin mukaan EU-tuomioistuin ainoastaan listasi erityisiä perusteita, joilla alkoholin myyntiä netin välityksellä voitaisiin mahdollisesti rajoittaa. Päätös siitä, onko tällaisia erityisiä syitä olemassa, jätettiin kansalliselle tuomioistuimelle.

– Viinantuonnin kysymyksen ratkaisee Helsingin hovioikeus. Jos sieltä löytyy valtiolta perusteet esimerkiksi julkiseen moraaliin tai yleiseen järjestykseen tai turvallisuuteen liittyen.

Tulli aikoo tehostaa valvontaa

Tullin havaintojen mukaan alkoholijuomien etämyynti EU-maista Suomeen on viime aikoina lisääntynyt. Ministeriön mukaan valtaosassa etämyynnistä alkoholiveroja ei ole maksettu valmisteverolainsäädännön mukaisesti.  

Tulli selvittää ennakkoratkaisun vaikutuksia ja tiedottaa mahdollisista toimenpiteistä ensi viikolla. Tulli voi ottaa haltuun ja hävittää verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista ei ole maksettu Suomeen veroja.  

Lisäys kello 19:50: Lisätty Alkotaxin puolustuksen kommentit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.