Suomen yritys kieltää alkoholin etämyynti ei miellytä EU-komissiota – tilalle ehdotetaan erillisiä noutopisteitä

Suomalaisten alkoholinkulutus vähentynyt 2:14

EU-komissio on antanut lausunnon Suomen aikeista kieltää alkoholin etämyynti entistä yksiselitteisemmin. Komissio pitää aloitetta tavaroiden vapaan liikkuvuuden vastaisena.

Suomalaisten alkoholinkulutus on vähentynyt. Katso uutisjuttu syyskuulta!

Suomi on itse pyytänyt Euroopan komissiolta lausunnon omasta lakiluonnoksestaan. Laki kieltäisi kaikkien alkoholipitoisuudeltaan yli 2,8-prosenttisten juomien ulkomaisen etämyynnin Suomeen.

Komission vastauksessa ymmärretään kansanterveydelliset perusteet alkoholin etämyynnin rajaamiselle, muttei pidä niitä tarpeeksi painavina.

– Komissio ei ole vakuuttunut kiellon välttämättömyydestä ja suhteellisuudesta, vastauksessa todetaan.

Nykyinen lainsäädäntö ei kiellä alkoholin etämyyntiä täysin yksiselitteisesti. Käytännössä esimerkiksi internetmyynti on kuitenkin katsottu kielletyksi.

Nettijuomille noutopisteitä kaupoista ja kioskeista?

Ulkomaisen etämyynnin kiellon sijaan komissio ehdottaa etämyynnin sallimista siten, että netistä ostetut alkoholijuomat luovutettaisiin erillisistä hyväksytyistä luovutuspaikoista.

Helsingin Sanomien haastatteleman sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuomisen mukaan tämä voisi antaa ulkomaisille myyjille myydä "vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen – vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa."

Komission vastauksen myötä nykyistä lakiluonnosta ei voi hyväksyä ennen ensi vuoden tammikuuta. Hallitus voi kuitenkin antaa esityksensä ennen sitä.

Mikäli laki menee läpi ja sen katsotaan myöhemmin olevan ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa, päätyy asia EU-tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat