Mainos

Halvoista kaljatakseista haaveileville tylyjä uutisia: ”On maksettava Suomen verot”

2:02

Helsingin hovioikeus katsoo antamassaan tuomiossa, ettei mietojen alkoholijuomien kotiinkuljetusta voi kieltää. Hovioikeus alensi käräjäoikeuden virolaisyrittäjälle antamaa tuomiota ns. Alkotaxi-asiassa. 

Yrittäjä myi vuonna 2009 alkoholijuomia internetissä ja kuljetti niitä kotiin suomalaisille asiakkaille. Hänet tuomittiin hovioikeudessa törkeästä veropetoksesta ja alkoholirikoksesta 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Syyte alkoholirikoksesta hylättiin osittain. Tuomio aleni kahdella kuukaudella. 

Yrittäjä vetosi valituksessaan hovioikeudelle siihen, että suomalainen pullopanttijärjestelmä ja alkoholijuomien kotiinkuljetuskielto ovat muita EU-kansalaisia syrjiviä ja siten EU-oikeuden vastaisia. 

Ristiriitaisia päätöksiä

Hovioikeus pyysi asiassa ennakkoratkaisua EU-tuomioistuimelta. EU-tuomioistuin katsoi, ettei suomalainen pullopanttijärjestelmä ole EU-oikeuden vastainen. EU-tuomioistuin jätti kansallisen tuomioistuimen arvioitavaksi, onko Alkon monopoli järjestetty niin, ettei se vääristä jäsenvaltioiden välistä kilpailua. 

Hovioikeus katsoo, ettei Alkon monopoli ole EU-oikeuden vastainen. Virolaisyrittäjä rikkoi lakia siltä osin, kun hän toi maahan vain Alkossa myytäviä juomia. Myöskään viinejä ei olisi saanut kuljettaa koteihin, vaikka niitä saa tietyin ehdoin myydä viinitiloilta. 

Mietojen alkoholijuomien osalta hovioikeus katsoo alkoholilain sisältävän EU-oikeuden vastaisia säännöksiä. Virolaisyrittäjää ei tämän vuoksi tuomittu mietojen alkoholijuomien maahantuonnista ja kuljettamisesta suomalaisille kuluttajille. 

Oluen ystävien juhlat?

Tarkoittaako tämä siis netistä tilattua halpaa balttikaljaa suoraan kotiovelle toimitettuna? Viranomaisella on olutsiepoille huonoja uutisia. 

– Joka tapauksessa näistä on maksettava Suomen verot, Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä muistuttaa.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota törkeästä veropetoksesta. Yrittäjän olisi pitänyt maksaa valmiste- ja juomapakkausverot Suomeen.

Pääkuvan videolta voit katsoa, muun muassa sen, mitä tunteita Helsingin hovioikeuden päätös herättää kaupan alalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.