Mainos

Alkotaxi-päätös ei sittenkään vaikuta Tullin toimintaan

Tulli kertoo selvittäneensä nyt viikon ajan sitä, miten EU-tuomioistuimen Alkotaxi-ennakkoratkaisu vaikuttaa sen toimintaan. Ei mitenkään, vielä, Tulli toteaa tiedotteessaan.

Heti päätöksen antamisen jälkeen Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että alkoholin etämyynti voidaan Suomessa EU-tuomioistuimen mukaan kieltää. Myös Tulli ennakoi, että valvonta saattaa kiristyä päätöksen myötä. Tulli olisi voinut esimerkiksi linjata, että kaikki alkoholipaketit pysäytetään ja selvitetään, onko kyse etämyynnistä vai sallitusta etäostosta.

Nyt Tulli on kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei ratkaisulla ole välittömiä vaikutuksia Tullin nykyisiin toimintatapoihin tai voimassa oleviin ohjeistuksiin.

– Asiaa on ainakin tarkennettu ja pohdittu. Näin nähdään, että tämä ennakkoratkaisu jättää päätöksen Helsingin hovioikeudelle, sanoo valvontajohtaja Mikko Grönberg MTV Uutisille.

Alkoholin etämyynti on edelleen käytännössä mahdollista, jos myyjä maksaa tuotteesta verot. Asiakkaan tehtävä on varmistua verojen maksusta ja tilata erikseen kuljetus.

Päätös kansallisella tuomioistuimella

Alkotaxin edustaja arvosteli viranomaisia viikko sitten siitä, että Alkotaxi-ratkaisusta tehtiin hätiköityjä johtopäätöksiä.

EU-tuomioistuin ei varsinaisesti ottanut kantaa siihen, voidaanko Suomessa kieltää alkoholin nettimyynti, vaan se jätti päätöksen Suomen kansalliselle tuomioistuimelle, arvioi tuolloin oikeustieteen kandidaatti ja EU-oikeuden asiantuntija Petteri SnellMTV Uutisille. Hän on Alkotaxin virolaisen omistajan puolustaja.

Nyt myös Tulli on päätynyt samaan johtopäätökseen. Myös tilaviinien suoramyyntioikeuden suhteen päätös on kansallisella tuomioistuimella.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Tullin päätös on ymmärrettävä. Johtaja Kari Paason mukaan se ei kuitenkaan tarkoita, että etämyynti nyt sallitaan.

– Ei suinkaan. Ymmärrän hyvin sen ratkaisun, että Tulli jättää päätöksen kansalliselle tuomioistuimelle. Ja sitten vasta ryhdytään toimenpiteisiin.

Tulli kertoo kuitenkin tiedottavansa ensi viikolla alkoholin etämyyntiin kohdistuvista toimenpiteistä, joilla varmistetaan säädettyjen verojen maksu Suomen valtiolle. Käytännössä kyse on tehostetusta valvonnasta.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.